Kan je aan de accu van de auto zitten als deze uit staat? En aan de motor? En aan alle andere draadjes etc?

Dit is wel nadat de auto een hele dag uit heeft gestaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan de accu zelf kan je gewoon zitten, ook bij een eventueel draaiende motor. Zolang je maar zorgt dat je geen verbinding tussen + en - maakt. Voor de rest kan je aan een heleboel onderdelen zitten zonder bangt te hoeven zijn voor een opdonder. Echter er zijn onderdelen waar je wel een schok van kan krijgen. Het is raadzaam om of een expert dingen te laten doen, of eerst een technisch handboek te kopen. Olie verversen ed kan zonder enig risico op een schok.

Een accu is een batterij dus deze werkt ook als er geen stroom wordt gevraagd. Nu loopt er altijd wel stroom door je auto als deze uitstaat denk bijvoorbeeld eens aan het geheugen van je radio, autoalarm etc. Ga je iets met de electra doen ìn de auto eerst de accu loskoppelen.

Het gaat hier dus om olie peilen en checken of er genoeg koelvloeistof in zit.Dat moet je juist bij een koude motor doen,anders kan je niet bepalen of er genoeg olie in zit.Anderzijds moet de motor ook koud zijn als je het koelvloeistofniveau wilt checken.Want als je dit bij een te warme motor doen kan je door de druk de hete koelvloeistof eruit spuiten en kan je het in je gezicht krijgen.Maar als je niet zo technisch bent breng dan die auto naar de garage of laat het iemand doen die er verstand van heeft.

De accu kan je niet uitzetten deze zal het altijd doen. Het enige waarvoor je moet oppassen is dat je geen kortsluiting maakt tussen de plus en min polen. Bij een normale controle van de olie peil en andere vloeistofcontroles, zal je niet de accu aanraken. Ik zelf ben daar nooit bezorgd om. Er zitten ook beschermt kapjes op de polen van de accu.

De massa (min) draad van een accu zit bij de meeste auto's aan het chassis vast. Dus als je een draadje los maakt en tegen het chassis aan houdt heb je kans dat je kortsluiting maakt. Soms kan dit heel vervelend zijn. Dus liever de klemmen eerst los maken als je aan de elektrische bedrading knutselt. Het nadeel als je de klemmen van een accu losmaakt is dat soms het geheugen van je radioen/of boordcomputer wegvalt. Bij sommige auto's krijg je problemen met het alarm. Dus lees eerst je handboek soldaat even door.

Als je aan het electrische gedeelte van een auto gaat sleutelen is het so-wie-so verstandig om de accuklemmen eerst los te maken. Als je per ongeluk met een schroevendraaier of steeksleutel kortsluiting maakt kan het enorm vonken en is brandgevaar niet denkbeeldig. Los van dit kan de accuspanning zelf geen kwaad. Die is maar 12 V. en te zwak om een schok van te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100