Als op een parkeerterrein de rijrichitng op de weg staat aangegeven met witte pijlen, ben je dan verplicht je daaraan te houden?

Als op een parkeerterrein verder geen verkeersborden staan (eenrichtingsverkeer, o.i.d.), zijn de witte pijlen op de weg dan slechts een suggestie van de rijrichting, of moet je je er echt aan houden?

Toegevoegd na 25 minuten:
Ik snap natuurlijk ook wel dat het handig is als iedereen zich eraan houdt, maar de vraag gaat over de rechtsgeldigheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In veel gevallen is een parkeerterrein een privé terrein. Daar geldt de wegen- verkeerswet helemaal niet. Behalve als er een bordje staat waarop specifiek staat aangegeven dat de wegen- en verkeerswet door de beheerder van toepassing wordt verklaard. (staat bijvoorbeeld bij Ikea) Kleine vergrijpen kunnen op zo'n terrein niet beboet worden. Misdrijven (roekeloos rijden, mensen aanrijden, alcohol) kunnen altijd bestraft worden. De bewegwijzering is ook niet altijd even duidelijk of goed onderhouden op die terreinen. Je bent dus niet strafbaar als je je niet aan de pijlen houdt op een privé terrein. Het is wel verstandig om dat toch te doen.

Het lijkt me niet dat die pijlen er voor de sier zijn neergezet. Ze zijn er om het verkeer goed te leiden. Als iedereen maar van alle kanten kan komen, krijg je chaos en het vergroot de kans op ongelukken in de parkeergearage. Het lijkt me dus niet meer dan logisch dat men zich daar aan moet houden.

Ja, je moet je daar gewoon netjes aan houden. Dus zijn er geen verkeersborden, maar wel weg markeringen, dan dien jij gewoon die op te volgen. Geld ook voor de openbare weg. Zoals ook de voorrangsregel geld dat verkeer, wat van rechts komt op een parkeer terrein, voorrang heeft. Zijn namelijk gelijkwaardige kruizingen, omdat het niet geregeld is met verkeersborden. Door schade en schande dat zelf onder vonden ;-) Toegevoegd na 1 minuut: Meestal staat voor je binnen rijd, een bordje die verwijst naar de Wegenverkeerswet, die van toepassing is binnen de parkeergarage.

Er van uitgaande dat het parkeerterrein tot de openbare weg behoort: ja, want in dat geval behoren de witte pijlen tot de categorie verkeerstekens zoals bepaald in het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens). De verkeerstekens zijn onderverdeeld in Verkeersborden, Verkeerstekens op het wegdek en Verkeerslichten. Dus ook zonder verkeersborden die een verplichte rijrichting aangeven, ben je verplicht de op het wegdek aangegeven pijlen te volgen. Een ander voorbeeld hiervan zijn b.v. de haaientanden op het wegdek, (art 80 RVV: bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg). Vaak staat hier ook het verkeersbord B6 bij (het driehoekige bord met de punt naar beneden: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg), maar ook zonder dat bord behouden de haaientanden hun rechtsgeldigheid. De witte pijlen staan er vast niet omdat ze nog een blik verf overhadden, maar om te voorkomen dat het een puinhoop wordt en er onveilige situaties ontstaan.

Het is in de eerste plaats gevaarlijk om je er niet aan te houden. Maar het kan uiteraard voorkomen dat je ergens eenplekkie ziet waardoor je heel even tegen de rijrichting in wilt gaan. Het staat niet in de wegen en verkeerswet dat je hiervoor een bekeuring kunt krijgen. Toegevoegd na 1 minuut: Dat van dat bordje zoals hierboven wordt verteld, wist ik niet. Maar daar ga ik zeker op letten!!

Ja, dat is sowieso verplicht, of het parkeerterrein nou onderdeel is van de openbare weg of niet. Als het de openbare weg is, moet je je eraan houden omdat je anders de wegenverkeerswet overtreedt. Dan kun je een boete krijgen. Als het niet de openbare weg is, moet je je eraan houden omdat het de regel is die de eigenaar van het terrein je oplegt bij gebruik van zijn terrein. Als je die regel overtreedt kun je geen verkeersboete krijgen, maar wel andere sancties. Je kunt bijvoorbeeld uitgesloten worden van gebruik van het parkeerterrein. En als je een ongeluk veroorzaakt/krijgt terwijl je de aanwijzingen negeert, ben je zo'n beetje automatisch het haasje.

Ja je moet je er wettelijk aan houden als de bebording en wegmarkering de instemming heeft gekregen van de gemeente.

Wet is uit te leggen in de geest van hoe om te gaan met verkeersregelaars en opvolgen van aanwijzingen door politie en brandweer dus rechtsgeldig volgens mij. Ben Boerema.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100