In films zie je weleens dat een vliegtuig in een tunnel vliegt. Kan dat eigenlijk wel? De bovenkant van de tunnel verstoort mogelijk de aerodynamica?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ligt eraan hoe lang de tunnel is. Is het een lange tunnel kun je gelijk hebben dat de wind niet meer onder de vleugels komt en dat hij de grond raakt. Maar als het een korte tunnel is schiet het vliegtuig erdoorheen raakt hij de grond niet.

Het vliegtuig zal geen last hebben van de bovenkant van de tunnel. Maar wel van de onderkant van de tunnel. Als een vliegtuig zo dicht bij de grond vliegt treed er het z.g. 'grond-effect' op. Op die manier onstaat er veel meer draagkracht, waardoor het toestel toch last kan krijgen van de bovenkant, door er tegenaan te vliegen: "Lucht die langs een vleugelprofiel stroomt, moet boven de vleugel een langere weg afleggen dan eronder. Hierdoor is boven de vleugel de stroomsnelheid groter en de druk dus lager dan onder de vleugel (dit volgt uit de wet van Bernoulli). De grootte van dit drukverschil bepaalt de grootte van de draagkracht. Wanneer een vliegtuig laag boven de grond vliegt, wordt de lucht onder de vleugel afgeremd. Hierdoor wordt het drukverschil en draagkracht dus groter."

Bronnen:
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100