Gaan vliegtuigen aan met een sleuteltje? Hoe worden - als het zo is - de deuren op slot gedaan?

Gebeurt het echt met een lullig sleuteltje of is het geen mogelijkheid hebben bij de deur te komen - hoogte - al genoeg.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij de aflevering, de roll out, hoort als ceremonieel dat de klant of de opperbobo die hierbij aanwezig is de keys of de cockpit krijgt. Nogmaals symbolisch. Je hebt geen contactsleutel nodig. De deuren gaan niet op slot maar worden vlak voor take off wel ge-armed. Dat wil zeggen dat de slides geactiveerd worden. Open je dan een deur dan springt de glijbaan eruit.

Als een vliegtuig gestart moet worden, dan gaat dat als volgt. Op de inlaat van de hoofdmotor word een compressor aangesloten. deze levert dan genoeg lucht om de propellor van de motor te laten draaien. Bij een toerental van 3000 toeren word de motor gestart (niet met een sleutel) maar door middel van brandstofkraan open en de juiste knopjes inschakelen. Deze motor is vaak die je hoort als je het vliegtuig instapt, en regelt de stroom voor de verlichting, airco en andere basis dingen die je nodig hebt bij het instappen. Als je dan gaat vliegen word door middel van deze motor de andere motoren gestart d.m.v. compressie weer. Nu is het vliegtuig klaar om op te stijgen. Leuk detail : bij het opstijgen verbruikt een vliegtuig ongeveer 3000 liter brandstof per minuut. en levert ongeveer 10.000 pk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100