Hoe komt het dat wanneer men naar een vliegtuig dat voorbij vliegt kijkt, men soms geen "witte" uitlaat stre(e)p(en) ziet ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het is condens doordat de lucht boven veel kouder is zie je een witte streep hoe kouder de lucht hoe langer je de streep ziet Toegevoegd na 2 minuten: Die witte strepen zijn condensatiestrepen, langgerekte wolkjes waterdamp. En eigenlijk hebben ze helemaal geen nut; ze ontstaan gewoon.U kent vast wel het verschijnsel dat er op een koude winterdag bij het uitademen een wolkje uit uw mond komt. U ademt warme lucht uit met daarin veel waterdamp. Als deze lucht in aanraking komt, gemengd wordt, met de koude buitenlucht, dan condenseert een deel van de daarin aanwezige waterdamp en vormt een voor ons zichtbaar wolkje. De condensatiestrepen achter vliegtuigen worden ook op deze manier gevormd. Het vliegtuig vliegt door relatief koude lucht met een zekere vochtigheidsgraad. Deze lucht wordt in de straalmotor van het vliegtuig opgewarmd en er wordt nog meer waterdamp, een bijproduct van de verbranding van kerosine, aan toegevoegd. Deze hete lucht met daarin relatief veel waterdamp komt dan vervolgens in aanraking met de koude buitenlucht en er kan dan condensatie van de waterdamp gaan optreden met als gevolg de witte streep achter het vliegtuig.Of er al dan niet condensatie optreedt heeft dus te maken met de temperatuur van de lucht en met de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit, de vochtigheidsgraad van de lucht. In warme lucht kan meer waterdamp opgenomen worden dan in koude lucht. Als vochtige warme lucht dus afkoelt zal op een gegeven moment een temperatuur bereikt worden waarbij de afgekoelde lucht een maximale vochtigheidsgraad bereikt heeft. Bij nog verder afkoelen van de lucht kan de vochtigheidsgraad niet meer groter worden en zal het overschot aan waterdamp condenseren.Omdat de lucht steeds kouder wordt naarmate men hoger in de atmosfeer komt zal een vliegtuig hoog in de lucht dus sneller condensatiestrepen achter zich hebben dan een vliegtuig dat laag vliegt.

Bronnen:
www.bibliotheek.nl

Door de vochtigheidsgraad en de temperatuur van de omgeving bepalen of er vliegtuig strepen te zien zijn en hoelang ze te zien zijn. De gassen van het vliegtuig hebben de eigenschap om snel weer te verdwijnen als de temperatuur van de omgeving snel wordt overgenomen.

Het is idd. (zoals boven vermeld) de bevriezing van de 'warme uitlaatgassen' van het vliegtuig. Deze worden door de koudebuiten temperatuur (rond de -50 graden) bevroren (omgezet in ijskristallen). Sommige vliegtuigen laten geen strepen zien omdat ze geen straalmotoren hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100