Waarom worden bij harde wind vluchten geschrapt?

Wat is het probleem voor het vliegtuig?
Wat kan er fout gaan?

Vraag is naar aanleiding van nieuwsbericht dat KLM vluchten schrapt uit voorzorg, vanwege harde wind.

Toegevoegd na 51 minuten:
De vraag gaat over wat de mogelijke problemen zijn tijdens het opstijgen bij harde wind.
Ik heb het niet over het landen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Door uit voorzorg vluchten te schrappen ontstaat er meer ruimte in het vluchtschema en is er dus voor elk toestel wat meer tijd om veilig in de lucht of op de grond te komen. Hiermee voorkom je dan dat het hele luchtverkeer helemaal in de war komt.

Schiphol heeft maar één landingsbaan die bij zuidwesterstorm kan worden gebruikt. Op de andere banen is er te veel zij-meewind. Dat betekent dat er op die ene baan zowel opgestegen als geland moet worden. Het resultaat is lange vliegtuigfiles op de grond en in de lucht. In de lucht moeten vliegtuigen uren rondjes draaien totdat er een gaatje is, en passagiers in binnen en buitenland missen alle aansluitingen. Dan kun je beter het verkeer beperken, wat er dan nog vliegt vliegt een beetje op tijd.

Uit veiligheidsoverwegingen. Vooral zijwind geeft problemen met het de stabiliteit omdat de staart veel wind vangt. Je kan de controle over het vliegtuig verliezen. Je kent vast wel die mooie beelden van landende vliegtuigen als het hard waait. Afhankelijk van de wind komen ze in allerlei standen aanvliegen. En op het moment dat ze landen komen ze weer mooi recht uit op de baan te staan. Met de start heb je eigenlijk last van het omgekeerde. Je hebt meestal al last van de wind vanwege je staart maar als je dan eenmaal de lucht ingaat krijg je de volle laag. En als je de klap die je dan krijgt niet kan corrigeren heb je een groot probleem. En je moet er natuurlijk altijd van uitgaan dat er wat fout gaat met het vliegtuig zelf. Link 1 zelfs een A380 heeft er last van Link 2 deze gaat maar net goed Link 3 gewoon wat mooie beelden (op 00.41 leuk klein vliegtuigje)

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=i1NyUq1HWFY
https://www.youtube.com/watch?v=uM-LbZnhhwQ
https://www.youtube.com/watch?v=yvzpeWGJXXk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100