Waarom mag ik in een vliegtuig wel 2x100ml in mijn handbagage meenemen, maar niet 1x200ml?

Ik sta net de helft van een 200ml flesje shampoo over te gieten in een ander flesje om vervolgens beide flesjes in een plastic zak te stoppen. Terwijl ik dat deed bedacht ik me hoe idioot de regel eigenlijk is dat vloeistoffen max. 100ml mogen zijn en totaal een liter. Dat laatste begrijp ik nog, maar dat de individuele flesjes niet meer dan 100ml per stuk mogen bevatten is iets wat ik niet begrijp.

Weet jij het antwoord?

/2500

"Omdat het een regel is". Je mag ook niet de 200 ml fles voor de helft vullen, terwijl je dan nog wel steeds 100 ml hebt. Toegevoegd na 4 minuten: Vloeibare explosieven kunnen voor een terroristische aanslag gebruikt worden en met minder inhoud is de schadekans geringer. Het kan best zijn dat deze bijzonder strenge maatregel op termijn weer wordt losgelaten.

Omdat een bom van 200ml wel een vliegtuig uit de lucht kan halen, en een bom van 100ml zeer waarschijnlijk niet.

Na de verijdelde aanslagen met vloeistoffen in Groot-Brittanie zijn er in alle haast regels opgesteld die een dergelijke aanslag onmogelijk moeten maken. Blijkbaar heeft men toen vastgesteld dat 100ml, of het totaal aantal 100ml'tjes die je in een 1l zak kwijt kan, geen catastrofale schade aan kan richten. Omdat dit soort regels in de praktijk gebruikt moeten kunnen worden zijn ze redelijk simpel en eenduidig opgesteld. (Een security-medewerker kan niet zien of en nog 100 of 150ml in een verder lege literfles zit) Maar uiteindelijk is het gewoon een overhaaste en idiote regel die gelukkig over niet heel veel tijd weer wordt afgeschaft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100