Waarom gaat een vliegtuig motor open tijdens de landing?

Zie foto

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De motor van een high bypass turbofan levert 80% stuwkracht van alleen de fan( de schoepen aan de voorkant) en 20% door de basis motor. De bypass lucht gaat langs de motor door een soort tunnel als het ware naar achter. Na de landing selecteert de vlieger de " reverser" dan schuift de reverserdoor naar achter en tegelijkertijd met het naar achterschuiven komen er een soort deurtjes in de bypass omhoog die de doorgang naar achter blokkeert, en de lucht schuin naar voren afbuigt. Dat is een beetje het principe.

Ik zie (nog) geen foto maar ik neem aan dat je de thrust reversers bedoelt (straalomkeerders in het Nederlands). Dat is 1 van de manieren om een vliegtuig af te remmen; de motor blaast dan (meer) naar voren. Toegevoegd na 3 minuten: Ik zie de foto nu ook, het is inderdaad de thrust reverser. Zie ook http://www.airliners.net/search/photo.search?keywords=thrust+reverser&sort_order=photo_id+desc&page_limit=15&page=1 voor vele foto's hiervan (en verschillende uitvoeringen van het systeem) Toegevoegd na 2 uur: Meer informatie kun je lezen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Straalomkering

Ik onderschrijf bovenstaande antwoorden volledig. EN misschien wat meer in Jip en Janneke taal. Die dingen die je open ziet gaan draaien de straal van de motor naar voren om. Noem het een soort van achteruit. En dat remt heel erg goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100