Als een vliegtuig taxiet rijdt het vliegtuig altijd perfect over de aangegeven lijnen. Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

De piloot kan het vliegtuig besturen... ook als 'ie taxiet.

En huismijt poep

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisstofmijt

De piloot stuurt het vliegtuig zo. In een vliegtuig zit vrij veel apperatuur die hem daarbij helpt, alhoewel ze bij en na landing vaak ook veel zelf doen. De reden van het precies op de lijnen rijden is dat als elk vliegtuig dit doet, botsingen minder snel voorkomen.

Binnen 40 rijlessen zijn de meeste mensen chauffeur. Om co-piloot te worden op een kleine jetplane ben je jaren bezig. Ze worden getrained om een vliegtuig door en door te kennen, dus ook hoe ze vanuit de cockpit bochten moeten uitlezen en insturen. Ze zullen nooit helemaal perfect gaan, maar kunnen wel inschatten hoe ze zo goed mogelijk een bocht door moeten. Ga zelf maar eens kijken vanaf het panorama dek van Schiphol. Dan zie je dat het niet perfect is, maar wel erg goed. Dan moet je je bedenken dat ze zelf vóór het neuswiel zitten. Pure training. Ze hebben hier geen hulpmiddelen bij, anders dan hun eigen ogen en wat handige trucjes.

Dat is een optische illusie, omdat vliegtuigen zo groot zijn lijkt het alsof ze nauwelijks naast de lijnen rijden, terwijl ik vliegtuigen meters om de "gele lijn" heen heb zien draaien. En zo heel moeilijk is het niet; probeer maar eens de streep op de weg tussen de wielen van je auto te houden (dat is niet veel breder dan het neuswiel van een groot vliegtuig). En mocht je het je afvragen: er is (nog) geen systeem in gebruik dat een vliegtuig geleidt over de taxibaan; hoewel het niet ondenkbaar is dat dat er ooit komt (waarmee wij eindelijk een volwaardige catIIIc nadering kunnen maken, maar dan wordt het wel erg technisch)

Een piloot heeft een klein stuurwiel naast hem die hij (zij) gebruikt om het vliegtuig aan de grond te besturen. Na jarenlang oefenen, weet een piloot hoe zijn kist in elkaar zit en kan op het juiste moment insturen. Kwestie van oefening lijkt mij...