Hoe werkt omreizen met de trein met een OV-chipkaart?

Met papieren kaartjes kun je de optie 'via' gebruiken als je van A via B naar C reist op één dag. Dat moet ook, want als je een kaartje Utrecht-Rotterdam koopt, en je stapt in de trein naar Amsterdam (om daarna verder te gaan naar Rotterdam), krijg je (terecht) problemen met de conducteur.

Maar met de OV-chipkaart check je in aan het begin van je reis, en check je uit op je eindbestemming. Het is niet de bedoeling om bij overstappen uit en weer in te checken. Dat lukt ook niet gemakkelijk, als je uitcheckt kun je namelijk niet meteen weer inchecken, dan krijg je de melding 'u bent al uitgecheckt'.

Moet je misschien wel uit- en weer inchecken bij een overstap als je omreist? Ik kan me bijna niet anders voorstellen, anders zou je een tour door het hele land kunnen maken voor een paar euro. Gewoon van Utrecht CS naar Utrecht Overvecht reizen via Heerlen.

Als je bij omreizen wel , hoe controleert de conducteur dan dat je dat ook doet? Hij ziet toch alleen of je ingecheckt bent?

Ben ik nou gek, of is dit een enorm gat in het systeem?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Reist u niet rechtstreeks van beging- naar eindpunt maar neemt u een omweg via een ander station? Checkt u dan uit en weer in op dit tussenstation." http://www.ov-chipkaart.nl/faq/ -> OV-chipkaart en NS -> Overstappen

Je kunt twee dingen doen. Ofwel je koopt een papieren kaartje met een 'via'-optie, ofwel je koopt (aan het loket, ik meen dat dit niet bij de automaat kan) een 'Omrijbewijs'. Toegevoegd na 6 minuten:   Misschien heet het geen Omrijbewijs, maar Omreisbewijs - dat kunnen ze je aan het loket wel vertellen. Ik heb ooit zo'n ding gekocht toen ik een maandtrajectabonnement van A naar B had, maar bij een vriendin op bezoek ging, en daardoor eenmalig van B via C naar A terugreisde.

Wat het omreizen betreft, als je van Den haag naar Amsterdam wil, en je reist over Utrecht, dan zal de conducteur je misschien vreemd aankijken, maar gezien de incheck-tijd en de tijd waarin hij je controleert kan hij zien dat je redelijk op schema ligt. Doe je echter eerst boodschappen in Utrecht ZONDER uit- en later weer in te checken) en neem je een uur of wat later weer de trein in Utrecht naar Amsterdam, dan zal de conducteur dat zien en krijg je een boete. Dus de correcte manier om VIA een plaats te reizen is, om daar uit te checken als je daar iets doet en weer in te checken als je je reis vervolgt, of.... niet uit te checken in die plaats en onmiddellijk de trein te nemen naar je einddoel. Dan nog even het volgende: ALS je dus van plan bent om via een plaats te reizen omdat je daar iets wil doen (en dus moet uitchecken) dan is het voordeliger om dit NIET via OV te doen, maar via een kaartje. Dat is (iets) goedkoper.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100