in Belgie kun je als 65-plusser goedkoper reizen met het openbaar vervoer. Geldt dat ook voor Nederlanders die in Nederland wonen?

Toegevoegd na 5 uur:
het gaat dus niet over Nederlanders die in Nederland willen reizen, maar over Nederlanders die in België willen reizen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, goedkoper reizen voor 65-plussers bestaat ook voor niet-ingezetenen. Voor bus en tram in Vlaanderen bestaat de Omnipas 65+, een netabonnement dat voor € 52 per jaar onbeperkt reisrecht geeft op bus en tram in Vlaanderen. (Maar voor wie slechts één keer een dagje over de grens wil (met bus en tram) is zelfs een goedkoop abonnement uiteraard weinig aantrekkelijk.) Je hoeft hiervoor in elk geval niet in Vlaanderen te wonen: “Ik ben 65+'er, maar niet gedomicilieerd in Vlaanderen. Kan ik een Omnipas 65+ kopen? Sinds Omnipas 65+ een betalend vervoerbewijs is, kunnen ook niet-Vlaamse 65+'ers een Omnipas 65+ kopen. Heb je geen geldig Belgisch rijksregisternummer? Dan kan je je MOBIB-kaart aanvragen door onderstaand formulier ingevuld op te sturen naar de dienst abonnementen. Voeg daarbij een pasfoto en een kopie van uw identiteitskaart of paspoort toe.” https://www.delijn.be/nl/contact/faq-detail.html?v=16020 In Wallonië bestaat een vergelijkbare regeling. Voor de trein is er het goedkope Seniorenbiljet. Geen abonnement, maar een goedkoop tarief dat gewoon per reis beschikbaar is. “Ben je 65 jaar of ouder? Dan reis je extra voordelig met het Seniorenbiljet van NMBS. Je betaalt slechts € 6,20 voor een heen- en terugreis in heel België. Op pad met de kleinkinderen? Goed nieuws, want voor elke betalende volwassene reizen tot 4 kinderen (onder de 12) gratis met je mee! - Heen en terug op dezelfde dag - Wil je iets meer comfort? Voor € 13,20 reis je in 1ste klas - Op weekdagen geldig vanaf 9 uur - In weekends is er geen uurbeperking - Van 14 juli t.e.m. 19 augustus 2018 is het Seniorenbiljet niet geldig op zaterdag en zondag. Ook niet geldig op 15 augustus 2018.” http://www.belgianrail.be/nl/vervoersbewijzen/biljetten/seniorenbiljet.aspx Ik merk nog op: dit biljet bestaat al jaren, en als het voor niet-ingezetenen niet gold, zou dat intussen allang in de uitgebreidere gebruiksvoorwaarden toegevoegd zijn, maar daar staat gewoon: “Voor wie > Voor wie 65 jaar of ouder is.” http://www.belgianrail.be/nl/vervoersbewijzen/biljetten/~/media/733E4F18BE9147AD80AE564C64D4BB45.ashx . Let wel: dit seniorenbiljet geldt binnen België. Bedoeld wordt dan vaak: tussen stations in België; en dat kan dan inhouden dat voor het grenstraject nog een apart kaartje nodig is.

Bronnen:
http://www.belgianrail.be/nl/vervoersbewij...
https://www.delijn.be/nl/contact/faq-detai...
https://www.infotec.be/fr-be/Acheteruntitr...

Jazeker! Met een persoonlijke OV-chipkaart kan je met korting dus goedkoper reizen. 'Om met korting te reizen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Je kunt dan gebruikmaken van leeftijdskorting als je op saldo reist. Of je kunt gebruikmaken van reisproducten of abonnementen die je korting geven.' Kijk in de bron voor meer specificaties, met dank aan @ronron1212. Toegevoegd na 23 minuten: NB: Deze automatische leeftijdskorting geldt niet bij NS. Kijk op www.ns.nl voor kortingsabonnementen. Bij Arriva geldt de leeftijdskorting wel voor de bus, maar niet voor de trein. Kijk op www.arriva.nl voor kortingsabonnementen voor de trein.

Bronnen:
https://www.ov-chipkaart.nl/vragen-en-antw...

Nee, meestal niet. In bus, tram en metro is wel 34% korting. Maar de spoorwegen doen niet aan leeftijdskorting voor ouderen.

ja in Rotterdam kun je als 65+ er vrij reizen bij de RET

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100