Wat de prijzen betreft: die staan wél op de site van www.delijn.be. Kijk maar eens in het menu:
vervoerbewijzen -> types en tarieven.
(ofwel: http://www.delijn.be/vervoerbewijzen/index.htm)
Wat het kaartje kost: dat hangt ervan af aan welke soort je de voorkeur geeft en of je het in de voorverkoop koopt of (voor de soorten waar dat kan) bij de chauffeur, wat altijd duurder is.
Wat betreft de geldigheid van de OV-chipkaart: die is niet geldig in het buitenland.
"Bij internationale treinreizen kun je geen “reizen op saldo” gebruiken, behalve voor reizen naar Leer (bij Nieuweschans). In dat geval kun je kiezen tussen een gewoon treinkaartje en de OV-chipkaart.
Voor alle andere grensoverschrijdende trajecten is reizen op saldo niet mogelijk en heb je een nog steeds gewoon kaartje nodig. Er moet niet worden in- of uitgecheckt, ook niet voor aansluitende binnenlandse treinen.
Eventuele abonnementen die op de OV-chipkaart staan zijn wel geldig. Een reiziger met bijvoorbeeld een abonnement “Altijd Vrij” heeft alleen een aansluitend treinkaartje vanaf de grens nodig.
Een reiziger met recht op korting heeft een internationaal kaartje met korting nodig – voor de nieuwe abonnementen altijd 40%. Voor internationale kaartjes geldt als spits alleen tussen 4 en 9 uur ’s morgens op werkdagen, zoals voor het oude Voordeelurenabonnement.
Over het algemeen kan de OV-chipkaart worden gebruikt in de bussen van Nederlandse vervoerders, ook voor internationale reizen, al zijn er wel enkele uitzonderingen. Bij buitenlandse vervoerders kun je de OV-chipkaart in de regel niet gebruiken, al zijn ook hier enkele uitzonderingen op."
Bron: http://www.rover.nl/index.php/reizen-met-ov/buitenland/faq.html