Kan de NS verplichten startsaldo op een studentenov-chipkaart te zetten?

Als student moet ik binnenkort ook in- en uitchecken, maar nu las ik dat ik daarvoor ook 10 euro op mijn ov-chipkaart moet hebben staan. In principe kost vrij reizen mij niks en staat die 10 euro er volledig voor niks op. Die 10 euro kan ik terugkrijgen wanneer ik mijn kaart beëindig (maar het is me niet duidelijk of dat alleen vanaf 30 euro kan of ook bij 10 euro) of tegen 2.50 euro administratiekosten.
Nu weiger ik uit principe 10 euro op de chipkaart te hebben staan. Kan de NS hiertoe wettelijk verplichten, wanneer je die 10 euro er niet zonder kosten af kunt halen, wanneer je je ov-chipkaart wel gewoon wilt behouden? Het is tenslotte niet mijn eigen keuze om die 10 euro erop te zetten, maar zij vangen er wel mooi rente over, zolang ik student ben. Die rente had ik liever zelf gehad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je in je vrij reizen periode incheckt hoef je geen geld op je kaart te hebben staan. Als je in je kortingsperiode zit, moet je niet 10 maar minimaal 5 euro op je kaart hebben staan. Overigens denk ik niet dat de NS rente vangt op ov-chipkaarttegoed, omdat dit te gebruiken is bij elke vervoerder die de kaart accepteert. Ook is het geld wat er op staat meestal snel opgebruikt....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100