wie is er fout parkerende auto-bestuurder of fietser bij een botsing?

ik was aan het fietsen, een een afslaande auto (die wou gaan inparkeren) remde met als gevolg dat ik achterop klapte.
ik zal wel zelf te dagdromen. nu is mijn vraag? of ik moet gaan betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een fietser rijdt tegen een stilstaande auto aan die voor een rood verkeerslicht staat te wachten waardoor de zijspiegel beschadigd wordt. Omdat de fietser een fout maakt en de automobilist niets te verwijten valt (overmacht), is de fietser aansprakelijk. De automobilist krijgt 100% van zijn schade vergoed.

Bronnen:
http://www.anwb.nl/juridisch-advies/aanrij...

Als een auto remt, moet het achteropkomend verkeer zorgen (door vooraf steeds voldoende afstand genomen te hebben) dat het niet tegen die auto hoeft te botsen. Als dat toch gebeurt ligt de schuld van een aanrijding meestal bij de achteropkomer. Of de auto tevens ging afslaan, doet er niet toe. Dat de auto wilde gaan inparkeren, doet er ook nog niet toe. Maar de beschrijving van wat er gebeurde en hoe de situatie precies was, wordt er wel minder duidelijk door voor de lezers hier op Goeievraag. Afslaan doe je naar een zijstraat, en wat die auto in die zijstraat van plan was, doet er normaal al helemaal niet toe. Pas als hij bijvoorbeeld achteruit inparkeert is er sprake van een Bijzondere Verrichting, en dan geldt dat hij het andere verkeer voor moet laten gaan en niet mag hinderen. Dus als achteropkomende en bovendien niet-oplettende fietser ligt de meeste schuld volgens de vraagomschrijving al gauw bij jou. Dan ben jij fout. Maar er is wel een regel dat de fiets een van de ‘zwakke verkeersdeelnemers’ is, en dat legt de aansprakelijkheid in een conflict tussen deze twee in principe bij de automobilist. Alleen als die kan overtuigend kan aanvoeren dat het (gedeeltelijk of volledig) aan jou lag, kun je eventueel (gedeeltelijk of volledig) aansprakelijk gesteld worden.

Bronnen:
http://www.anwb.nl/juridisch-advies/aanrij...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_185_...

Zomaar remmen mag niet. Had de automobulist zijn knipperlicht aan? Zo nee is de kans zeer groot dat de automobulist fout is. Dit alles omdat er een wet is die zwakkere verkeersdeelnemers (waaronder ook fietsers) beschermt. Dit betekent kort gezegt dat de automobulist geen enkele fout heeft mogen maken. In een eerder andwoord stond de automobulist stil voor een rood stoplicht toen de fietser hem raakte. Hier had de automobulist dus geen schuld omdat hij alles volgends de regels heeft gedaan. De hamvraag is dus of de automobulist in uw verhaal zijn knipperlicht had aanstaan.

Bronnen:
autoschade expert tegenover aan de tafel :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100