Wat is de verantwoordelijkheid van een fietenmaker na een reparatiebeurt?

Een maand terug heb ik mijn fiets laten 'apk' keuren en repareren bij een officiële dealer van het merk van mijn fiets. Afspraak was, kijk alles na en repareer zo nodig. Kosten 50,- eur.

Nu is gisteren was ik aan het fietsen en is plotseling mijn ketting gebroken, met als gevolg dat mijn derailleur in mijn wiel vloog, mijn wiel stuk is en ik bijna verongelukt ben door plotselinge blokkade van mijn achterwiel.

Als ik mijn fiets laat nakijken, verwacht ik dat hij weer veilig is, echter bleek dit niet zo te zijn. Sta ik in mijn recht in deze verwachting? I.e. is de schade (deels) voor de fietsenmaker of heb ik toevallig pech?

Extra info: ze hebben tijdens de beurt o.a. specifiek de ketting gesmeerd en schoongemaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is wel de verantwoordelijkheid van de fietsenmaker de slijtage van de fietsketting te meten. Als deze meer dan 1% gerekt is moet deze vervangen worden. Maar aan het breken van een ketting kan een fietsenmaker weinig doen: hij heeft geen apparaat om een zwakke plek in een ketting op te sporen. Ik vrees dus dat de schade voor jouw rekening komt. Misschien wil de fietsenmaker je uit coulance wel wat in de kosten tegemoet komen. Ik zou hem dus wel de vraag die je hier stelt voorleggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100