Welk fietslicht is verplicht?

Mijn achterlicht is kapot, kan ik alleen de koplamp aandoen? Of een klein lampje vastmaken aan de achterkant? In hoeverre is het verplicht fietslicht te hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent verplicht om werkende verlichting te voeren. Achter rood / voor wit. Je kan gewoon een klein rood lampje achterop monteren geen probleem !

Voor is wit licht verplicht, achter rood. Beide lampen moeten branden anders riskeer je een boete. Een hangend flutlampje van niks heeft niet voldoende licht. Laat je achterverlichting gewoon maken, het gaat tenslotte om je eigen veiligheid.

Van een half uur na zonsondergang tot een halfuur voor zonsopgang dient een fietser aan de voorzijde één naar voren gericht wit licht te voeren en aan de achterzijde een naar achter gericht rood licht voeren. Waar het licht bevestigd met zitten staat niet in de wetgeving, dit betekend dat je hem zelfs achter op je jas mag bevestigen zolang het maar naar achter uitstraalt. Toegevoegd na 9 minuten: Zie artikel 33 RVV 1990 Toegevoegd na 19 minuten: Artikel 33 moet zijn artikel 35

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/voll...

In Nederland is het verplicht om continu brandende verlichting te voeren op de fiets als het donker is. Een wit licht voor en een rood licht achter. Deze verlichting mag op de fiets zelf gemonteerd of aan de kleding bevestigd zijn.

Witte (of gele) verlichting aan de voorkant van je fiets Rode verlichting aan de achterkant. De lampjes dienen recht vooruit te stralen aan de voorzijde (en mogen niet verblinden) En rechtachteruit aan de achterzijde Knipperlichtjes (of de lampjes op knipperstand) zijn niet toegestaan Aan de achterzijde van de fiets dient een rode reflector bevestigd te zijn Op je trappers moeten gele reflectoren zitten Op de zijkant van je wielen/ banden moeten gele of witte reflectie zichtbaar zijn In tegenstelling tot een tijd geleden (voor november 2008) mogen de lampjes nu ook op het lichaam gedragen worden. Voor die tijd moest verlichting deugdelijk op de fiets bevestigd zijn. Een voorwaarde is wel dat het lampje stil hangt en te allen tijde zichtbaar is. Bedenk je wel dat verlichting onzichtbaar kan worden doordat er iets voor komt te hangen zoals je jas of wanneer het lampje verplaatst tijdens het fietsen. Indien het niet zichtbaar is, blijft het strafbaar! Goede en gevulde batterijen is ook een must. Je moet de verlichting op je fiets aanzetten wanneer het donker is of wanneer het zicht overdag zeer slecht is, zoals bijvoorbeeld bij mist of dichte regen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100