Hoe kan ik zien dat de ketting van mijn fiets versleten is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een nieuwe fiets of bromfietsketting buigt heel weinig door als men hem op zijn kant vast houdt in het midden. Een versleten ketting buigt veel meer door. Een versleten tandwiel (voor of achter) heeft puntige scherpe tanden)

de ketting verslijt idd niet zo snel. loopt je ketting steeds van de fiets en denk je hierdoor dat ie versleten is? kijk dan eens naar de kettingspanning. als deze te laag is (slappe ketting)loopt de ketting er makkelijker af. zijn de topjes van de tanden van het tandwiel niet meer helemaal mooi rond en/of zijn de rondingen tussen de tandwielen niet meer gelijkmatig rond maar zit er een vreemde inham aan 1 kant waar het meer is uitgesleten? dan is het tandwiel aan vervanging toe. het vet houden van de ketting en de juiste ketting spanning voorkomt een te snelle slijtage.

Een ketting slijt echt wel, en je tandwielen ook. De gleuven in je tandwiel (dus niet de tanden) horen niet veel ruimer te zijn dan de delen van je ketting waar deze invallen. Zijn deze gleuven te ruim, dan weet je dat, of de ketting, of de tandwielen versleten zijn. Je tandwielen horen spits te zijn, en niet stomp.

een ketting die versleten is zal langer worden. je hebt speciale meetinstrumenten in de handel, soort maatlat, die dan aangeeft dat de kettikng versleten is. maar een andere optie is zoals al eerder geantwoord werd dat de ketting enkele millimeters kan worden opgetild. je kunt dit het beste doen bij het grote voorblad. fiets je veel dan is het goed 1 x per jaar een nieuwe ketting te monteren, het bespaart je de meestal dure tandwielen. succes

Een versleten ketting buigt meer door op de zijkant dan een nieuwe maar hoeveel dat mag zijn weet ik niet daar zijn fietsenmakers voor uitgevonden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100