Mijn zoon heeft met drank op schade gemaakt, ben ik ook verantwoordelijk voor de schuld die hieruit voortvloeit?

Mijn zoon woont bij zijn vader, is 20 en heeft met drank op met snorscooter een stilstaande auto aangereden, persoon achterop heeft letsel.
Ikzelf zit net boven bijstandsniveau, moet ik nu meebetalen aan deze schuld? En zoja, ook nadat hij 21 is geworden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, je bent niet verantwoordelijk/aansprakelijk voor de schulden van een meerderjarig kind. Je bent wel verantwoordelijk (tot zijn 21e) voor zijn levensonderhoud, maar hij is zelf verantwoordelijk voor wat hij met dat geld doet. Overigens betekent dat 'verantwoordelijk voor levensonderhoud' vooral, dat je zoon ergens anders een uitkering kan krijgen, niet dat jij verplicht bent om hem een vaste hoeveelheid geld te geven.

Nee tot het 18e jaar van de kinderen hebben ouders kans om aansprakelijk te worden gesteld voor (onrechtmatige) daden van hun kinderen. Vanaf het 18e jaar zijn kinderen meerderjarig en helemaal zelf aansprakelijk (dus ook financieel) voor hun daden. Alleen tot hun 21e hebben ouders een onderhoudsplicht. Wat wil zeggen dat ze moeten zorgen voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Die zorgplicht houdt niet in dat (één van de) ouders juridisch aansprakelijk is voor de daden van hun kinderen. Wel kan er bijv. een 'verplichting' op de ouders rusten om de kinderen te leren dat rijden met alcohol op niet mag als onderdeel van hun opvoeding. Dus ook al wordt uw zoon 21 dan zal dat ic niet veel veranderen. Wel is het zo dat inderdaad de onderhoudsplicht niet stopt bij echtscheiding of uitwoning. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/onderhoudsplicht http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/aansprakelijkheidsrecht/aansprakelijkheid-voor-personen/aansprakelijkheid-ouders-voor-schade-veroorzaakt-door-de-kinderen-.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100