Wat is een zeevaart term voor zeekaart?

Ik doe zelf de zeevaart (Laatste jaar van mijn opleiding). Zelf vaar ik nooit op kaarten maar op de ECDIS. Laatst kwam iemand naar me toe (oude garde) die me uitlegde dat er een andere term voor zeekaart bestaat. Enige lui hier die dit weet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nautische kaarten of oude zeekaarten werden ook Portolaankaarten genoemd. Een portolaan (of portulaan) was een met de handgetekende zeekaart uit de 13e eeuw of later. Het woord portolaan komt van portolani dat routebeschrijving betekent, en is afgeleid van het Latijnse portus, haven. Het kan ook zijn dat je Mercatorkaart bedoelt. In de zeevaart wordt gebruik gemaakt van de Mercator-Projectie. De Belgische meneer Mercator heeft ruim 400 jaar geleden een manier gevonden om een deel van een ronde wereldbol op een platte kaart te projecteren, en wel zo dat een rechte lijn op de kaart ook de kortste weg is. Alle hoeken op de kaart zijn gelijk en alle lijnen zijn recht. Het nadeel van de Mercatorprojectie is dat de zeekaart een ietsepietsie uit elkaar wordt getrokken. Op een Mercatorkaart moet niet alleen de geografische aanduiding, het gebied dat de kaart beslaat en de schaal aangegeven zijn, maar ook de breedte waarop deze van toepassing is. De schaal bovenin de kaart is niet gelijk met de schaal onderin de kaart. Als je de afstand in mijlen moet meten van punt A naar B moet je deze ook op de juiste breedte doen. Ik vermoed als laatste mogelijkheid: de schelmse term van een scheepswerktuigkundige voor een zeekaart: OVERZEILER.

Toegevoegd op 21 januari 2019 21:44: tekst

Paskaart zou de zeevaart term moeten zijn. Voorganger was een portolaan (of portulaan), een handgetekende zeekaart uit Zuid-Europa uit de 13e eeuw of later met kustlijnen bijna even gedetailleerd als die op moderne kaarten. De oudste bewaard gebleven portolaan is de Carta Pisana van omstreeks 1290. Deze werden gebruikt van de 13e tot de 16e eeuw. Met de opkomst van de intercontinentale zeevaart en de cartografische vernieuwingen in de Nederlanden in de 16e eeuw werd hier voor het type kaart waarop men met behulp van loxodromen de route kon plannen de benaming ---paskaart--- gebruikelijk.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Portolaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100