Nautische kaarten of oude zeekaarten werden ook Portolaankaarten genoemd.
Een portolaan (of portulaan) was een met de handgetekende zeekaart uit de 13e eeuw of later. Het woord portolaan komt van portolani dat routebeschrijving betekent, en is afgeleid van het Latijnse portus, haven.
Het kan ook zijn dat je Mercatorkaart bedoelt. In de zeevaart wordt gebruik gemaakt van de Mercator-Projectie. De Belgische meneer Mercator heeft ruim 400 jaar geleden een manier gevonden om een deel van een ronde wereldbol op een platte kaart te projecteren, en wel zo dat een rechte lijn op de kaart ook de kortste weg is. Alle hoeken op de kaart zijn gelijk en alle lijnen zijn recht. Het nadeel van de Mercatorprojectie is dat de zeekaart een ietsepietsie uit elkaar wordt getrokken.
Op een Mercatorkaart moet niet alleen de geografische aanduiding, het gebied dat de kaart beslaat en de schaal aangegeven zijn, maar ook de breedte waarop deze van toepassing is.
De schaal bovenin de kaart is niet gelijk met de schaal onderin de kaart. Als je de afstand in mijlen moet meten van punt A naar B moet je deze ook op de juiste breedte doen.
Ik vermoed als laatste mogelijkheid: de schelmse term van een scheepswerktuigkundige voor een zeekaart: OVERZEILER.
Toegevoegd op 21 januari 2019 21:44: tekst