Kan ik met een Smart forfour met een 1.0 motor op vakantie in de bergen met 3 volwassen personen?

We willen met drie personen naar Zwitserland binnenkort met mijn kleine autootje. Bergrijk gebied. Iemand verklaarde mij voor gek. Ik zou hiermee mijn auto te veel belasten. Bovendien zou het gevaarlijk zijn om met zo'n lichte auto in de bergen te rijden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Anja; Zolang je geen haast hebt, goed naar de techniek luistert en weet wanneer je moet (terug)schakelen zou het moeten lukken. Ook in de Alpen zie je immers licht gemotoriseerde auto's de hellingen beklimmen. Maak alleen niet de fout om in de bergen Het Nieuwe Rijden in de praktijk te willen brengen bergop moet je flink in de versnellingen doortrekken. En let ook op je remmen; niet remmen als het niet per sé nodig is maar de remmende werking van de motor zoveel mogelijk benutten (terugschakelen en gas loslaten!); bewaar de remcapaciteit voor als het echt nodig is. Vergeet niet dat remmen (net als de aandrijving incl. koppeling) het in de bergen veel zwaarder te verduren krijgen. Toegevoegd na 37 minuten: Ánja' -> 'Ajna'

Nee hoor de auto is absoluut veilig verklaard voor gebruik op alle europese wegen.betekent heel simpel dat hij het aan moet kunnen. Begrijp wel dat je het enigzins spannend vind :)

Hallo Ajna, Natuurlijk kan dit, geen probleem! Je Smart zal natuurlijk wat meer moeten werken dan een dikke BMW, maar hij komt heus de berg wel op hoor. Vroeger deden mijn ouders het met een kadett 1.1, en daar zaten we met z´n vijven in . Je belast de smart wel, maar er rijden ook Smarts in zwitserland hoor ! Fijne vakantie alvast, Leonard

dat kan wel maar gezien je 1.0 motor en de 3 volwassen personen raad ik je aan alleen bergafwaarts te rijden...... Kortom :neen dat gaat niet lukken gezien het geaccidenteerde terrein aldaar en je motorvermogen. Toegevoegd na 33 minuten: gezien een aantal andere antwoorden en mijn minnetjes (ik kan wel huilen...) waren velen van de beantwoorders nog nooit in Zwitserland met de auto. maar ik hoop dat de vragensteller mij zijn ervaringen meedeelt na terugkeer :-)

hm... Het laatste wat ik van ssmart weet is dat ze uitgerust worden met zeer degelijke mercedes motors. Dat beestje van jou gaat alle nederlanders met hun grote auto's en caravan lekker voorbij snorren. Mag geen enkel probleem opleveren. Behalve uiteraard dat een dergelijk klein licht autotje veel vermoeiender rijden is op langere afstanden.

Ik ben meerdere keren op vakantie geweest in een Marbella uit '91 met een 0.9 motor, met twee volwassenen en zeer complete kampeeruitrusting. In bergachtig gebied. Geen enkel probleem: de motor is licht, maar de auto zélf is dat ook. Ik scheurde een stuk gemakkelijker over die bergweggetjes dan menig grote logge auto met een zwaardere motor. Ik werd trouwens ook voor gek verklaard. Uit ervaring: dat was onterecht. Ik heb dezelfde wegen gereden met een Peugeot 206 CC met de 2.0 (zwaarste uitvoering) motor, en terwijl dat zeker comfortabeler was (alleen al de airco!), trok de Marbella het net wat beter.

Tuurlijk wel! Het 'gevaar' zit niet in je motorinhoud (de mijne is 600cc- en gaat een beetje mee in de bergen tussen de vrachtwagens..) maar eerder in je remmen. Als je de bergen in gaat,zorg er dan voor dat je remvloeistof nog goed is. In Nederland maakt het niet zoveel uit, maar in Zwitserland zeker wel! Je kleine motor of je pk's doen er niet toe. Als je zelf niet het onderhoud doet aan je auto, vraag dan bij de garage nadrukkelijk om een controle op de remvloeistof (waarschijnlijk Dot 4 of 5)..(ik vertrouw geen enkele garage meer.. helaas) Voor details, stuur me maar een pb. Veel plezier!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100