Moet je je hand op de pook houden na het schakelen?

Ik heb laatst een rijles gehad. De rijinstructuur wees me er steeds op dat ik mijn hand op de pook moest houden totdat ik klaar was met het laten opkomen van de koppeling. Ik vind dat je weer zo snel mogelijk 2 handen aan het stuur moet houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je de koppeling op laat komen en de pook zit niet goed in de versnelling, dan heb je een probleem. Ten eerste is dat slecht voor de auto en ten tweede moet je dan de koppeling weer intrappen en je hand weer naar de versnelling brengen. Ondertussen ben je aan het rijden met ingetrapte koppeling en dat is gevaarlijk omdat je te weinig controle hebt over het voertuig. Het is niet verplicht volgens de wet of de examenregels om je hand op de pook te houden tot na het schakelen, maar volgens de (gehanteerde interpretatie) van examenregels niet toegestaan om langer dan nodig te rijden met ingetrapte koppeling. De techniek van je instructeur helpt je dus een examenfout te voorkomen.

Nee, zodra je hebt geschakeld dien je de hand van de pook te nemen. Door de overbrenging naar de versnellingsbak kan het zijn dat als je de hand op de pook houdt onderdelen sneller slijkten. Het is dus verstandig om dat niet te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100