Wat is er aan de hand als de boordcomputer aanblijft na het verwijderen van de sleutel uit het contactslot?

Het betreft een Opel Zafira A, Comfort 1.6, bouwjaar 2002.

Zaterdag middag stopte de radio ineens met werken en werd de 'plaats' die de radio inneemt op het schermpje van de boordcomputer ineens zwart. De radio zelf krijgt nog wel stroom, enkel speelt hij niks meer af. Cassettebandjes worden ook niet meer 'aangegrepen/afgelezen'. (ja, dat is de originele, destijds waarschijnlijk super luxe radio)
Vervolgens kwam ik 's avonds bij het uitzetten van de motor er achter dat de (achtergrond)verlichting van de radio en hetgeen op het schermpje van de boordcomputer staat(scrollmenu, radio of datum en tijd) niet uit gaat als de sleutel uit het contactslot verwijderd wordt. De enige manier om dit uit te krijgen is de betreffende zekering te verwijderen.

Ik heb al geprobeerd de accu te ontkoppelen en na een tijdje weer aan te sluiten, loste helaas niks op.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met er achter te komen wat het probleem zou kunnen zijn en eventueel hoe dit te verhelpen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een autoradio heeft meestal aansluitingen voor twee stroomvoorzieningen. Een permanente die ervoor zorgt dat de instellingen bewaard blijven en een geschakelde die ervoor zorgt dat de radio automatisch aan en uit gaat met het contact mee. Dit klinkt alsof de permanente en de geschakelde voeding verwisseld zijn. Dat kan niet vanzelf dus dan is de andere optie dat er misschien kortsluiting is geweest waardoor de draden van de permanente en de geschakelde voeding aan elkaar gesmolten zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100