Mijn snelheidsmeter klopt niet. Klopt mijn kilometerstand/dagtelevisie wel?

Mijn snelheidsmeter geeft ruim 10km per uur meer aan als mijn navigatie op mijn mobiel. Auto teller geeft 90 aan en navigatoe 80. Bij mijn vorige auto was het verschil minimaal tot niets.
Nu is mijn vraag kloppen de gereden kilometers wel en de kilometers van de dag teller.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nu dien je eerst na te gaan welke snelheidsmeter afwijkt, die van je auto of die op je telefoon, dat ook deze niet nauwkeurig is kan je zien bij wielerrondes die van dezelfde satellieten gebruik maken en de tijds verschillen redelijk maar niet nauwkeurig kunnen aangeven. Mocht het zo zijn dat de snelheidsmeter van de auto afwijkt dan wijken ook de kilometerteller en uiteraard de daaraan gekoppelde dagteller ook af, deze zijn namelijk gekoppeld aan de snelheidsmeter. Het percentage dat de snelheidsmeter afwijkt wijkt dan ook de kilometer teller af.

De snelheidsmeter en de kilometerteller lopen synchroon met elkaar. Als jij een uur met een snelheid van 90km. (op de teller) hebt gereden, dan zal jouw kilometerteller 90 km. aangeven. Er is maar één signaalgever die de snelheidsmeter/kilometerteller aanstuurt.

De kilometerteller en de snelheidsmeter zijn onafhankelijk van elkaar. Ze meten wel dezelfde kilometers, maar voor kilometers per uur heb je ook nog een tijdmeting nodig. En als de klok niet goed loopt kunnen de kilometers goed worden geregistreerd, maar de snelheid niet.

Als je wil weten welke goed meet kun je een derde "meetinstrument" gebruiken. Door met de cruisecontrol aan een paar keer gedurende >1 km constant te rijden en een bijrijder met een stopwatch te laten meten hoe lang je over die kilometer rijdt. Noteer dan wat de gps (telefoon) aangeeft, de snelheis meter en hoe lang je over die kilometer doet. Helaas staan ook niet alle hectometerpaaltjes langs de wegen exact goed, dus deze meting op verschillende plekken herhalen en zo de gemiddelde tijd per km vaststellen. Bij 36,00 seconden over 1 km rijd je exact 100, bij 30 seconden 120,00, bij 40 seconden 90,00 km/h. Je kilometer dagteller "ijk" je door de stand bij een hectometer paaltje te laten vastleggen door een bijrijder, en na een ruime afstand, > 10km, nogmaals die dagtellerstand vastleggen. Daarmee kan je op ca 1% nauwkeurig vaststellen hoe goed de dagteller de werkelijk gereden afstand vast legt. Houdt er wel rekening mee dat bij bijna afgeslten banden (2 mm profiel) de diameter van je wiel 1 cm kleinder is dan bij nieuwe banden...en de omtrek dus ruim 3 cm. Uitgaand van bv een wiel diameter van 50 cm maakt deze ene centimeter al 2% uit in de afwijking. Dezelfde 2% verschil in afwijking heb je ook bij je snelheidsmeter van de auto als die werkt op basis van wiel rotatie afhankelijk van de staat van je banden. Uiteraard kan ik van afstand niet zeggen welke meter het nauwkeurigst aanwijst, maar als je redelijk lang een constante snelheid rijdt verwacht ik dat de GPS waarneming beter is dan die van de snelheidsmeter. Heb je geen cruisecontrol dan kun je ook zelf proberen zo constant mogelijk te rijden. Alleen dan zul je veel meer metingen moeten doen en het gemiddelde nemen om het effect van je eigen variaties in je snelheid te verkleinen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100