Wat voor olie kan ik het beste in een automoter doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De voorgeschreven olie wil niet altijd de beste zijn. Afhankelijk van omgeving / gebruik / en andere factoren is het soms slim van de fabrieksstandaard af te stappen. Zo gebruik ik in de winter een andere olie dan in de zomer. En als ik een circuitdagje heb gaat er ook iets anders in. Daarbij bij het wisselen van olie het beste om hem af te tappen, nieuwe oliefilter, en dan de nieuwe olie erin. Bijvullen met dezelfde olie. Keer spoelen kan ook geen kwaad. Maar gok niet dat je dat op je stoepje voor je huis gaat doen.

Motorolie...:P

Wat voor auto is het ? Hoeveel kilometer heeft/ie gedraaid ? Welke leeftijd heeft de auto ? Als je al die dingen weet, kun je bijvoorbeeld de site van een bepaald merk motorolie zien welke olie voor jouw auto geschikt is. Voor de ene auto is minerale olie beter, de andere heeft liever synthetisch, of een mengsel van die twee in verschillende verhoudingen. Hangt dus onder andere af van bovenstaande. Als je de verkeerde olie gebruikt, bijvoorbeeld vol synthetisch in een oud karretje, kan die behoorlijk gaan lekken / zweten. Minerale olie in een splinternieuwe auto geeft het blok te weinig bescherming.

Het beste is de olie die door de fabrikant wordt voorgeschreven. Gebruik je standaard b.v. SAE 30 dan is het niet aan te raden om verder een HD olie b.v. SAE 20/40 te gebruiken omdat de componenten/toevoegingen in deze olie het 'vuil' (sludge) in je motor oplossen en je oliefilter verzadigen. Wil je toch een HD. olie gebruiken, dan zou ik adviseren om tussentijds je motorolie alsmede je oliefilter te vervangen.

De door de fabrikant voorgeschreven motorolie staat vaak genoemd in de handleiding die er bij je auto is. Als je die niet meer hebt zou je op het internet op zoek kunnen gaan en eens kijken of er van jou auto, of automerk een forum is. Als citrofiel zit ik bijvoorbeeld regelmatig op het citroen forum(www.citroen-forum.nl).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100