Is de aangegeven hoeveelheid pk treffend voor het betreffende voeruig of enkel voor de motor?

Uitleg: De motor levert 100pk op de rollenbank ongeacht of er een auto omheen 'zit'
of
de motor levert die 100pk voor dat voertuig met x aantal kilo. Een zwaardere auto zou dan bijv de aanduiding van 90pk krijgen

Weet jij het antwoord?

/2500

Normaal gesproken is de aanduiding voor het vermogen (het aantal pk's) van de motor. Maar dan is het ook nog maar de vraag hóe dat vermogen gemeten is, een helemaal kale motor, of een motor met alles er op en er aan. De zgn. DIN pk's of de SAE pk's.

De opgave van de hoeveelheid pk’s van een bepaalde auto slaat normaal op de motor die standaard bij die versie geleverd wordt. Mocht diezelfde motor door de autofabriek ook geleverd worden in een kleiner model auto, dan zal dat een relatief pittige combinatie zijn, omdat het dezelfde motor is met hetzelfde aantal pk’s en hetzelfde ‘koppel’, terwijl die krachtbron nu slechst een duidelijk kleinere en lichtere auto voort hoeft te bewegen. Dus de topsnelheid zal (mede afhankelijk van de luchtweerstand van het kleinere automodel) meestal hoger zijn en de acceleratie zal dat zeker zijn. Wat de auto op de rollenbank levert is een netto trekkracht en een netto koppel aan de aangedreven wielen. Maar dan is de invloed van de luchtweerstand buiten beschouwing gelaten, en die is voor de grotere auto bijna altijd groter dan bij een kleinere auto. Tezij het bijvoorbeeld een cabriolet is, die zal met open kap mogelijk meer luchtweerstand hebben dan de grotere auto met vast dak. Andersom is een grotere auto met dezelfde 100 pk motor nog steeds goed voor een vermelding van diezelfde 100 pk, maar die honderd paarden moeten buiten op de weg dus wel aan een zwaardere kar sjorren, en dat komt in principe tot uiting in een lagere topsnelheid en een tragere acceleratie. En een hoger brandstofverbruik. Op de rollenbank zal het verschil veel kleiner lijken, omdat nu eigenlijk alleen de grotere belasting op de aangedreven wielen de grotere banden wat meer weerstand laat opwekken. Het echte verschil zie je pas bij een vergelijkende test op de weg. Of anders kom je in de buurt als je de auto’s in een windtunnel met daarin een rollenbank meet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100