Wat zegt de wet over vlammen uit de uitlaat?

Veel auto's zoals de Lamborghini Aventador en de Nissan GT-R kunnen met veel gas geven vlammen uit de uitlaten laten komen. Wat zegt de wet in Nederland hierover? Is het legaal of illegaal en waarom dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is geen specifiek "vlammenartikel". Wel kan (bij "vlammen" op de openbare weg een bekeuring volgens wegens overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet (het kapstokartikel, waaraan van alles kan worden gehangen): Artikel 5 Wegenverkeerswet: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."  In de APK-keuringseisen is opgenomen dat een uitlaatsysteem over de hele lengte gasdicht moet zijn. Ook zijn er uitstooteisen m.b.t. koolmonoxide en roet. Toegevoegd na 1 minuut: Na 'weg' hoort een ) en 'volgens' moet 'volgen' zijn.

Ik heb een Lamborghini Huracan en het antwoord is ja, je mag vlammen uit je uitlaat hebben. Maar als je dat bijvoorbeeld op een weg doet of ergens in het openbaar is het strafbaar van Artikel 5 van wegenverkeerswet. Maar ja het mag. Op je eigen oprit of op een lege parkeerplaats mag het. Dus rev er maar op los. ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100