Mag je autorijden na geslaagd te zijn, maar nog niet het rijbewijs hebt?

Mijn vraag is eigenlijk, mag je autorijden als je rijbevoegd en verzekerd bent (en dit geregistreerd staat bij het RDW/CBR), maar het fysieke rijbewijs nog niet in handen hebt en dit al wel is aangevraagd bij de gemeente? Dus nadat je geslaagd bent voor het praktijkexamen en de examinator dit doorgegeven heeft.

Er wordt altijd vertelt dat dit niet toegestaan is, en er zijn hierover ook vele meningen te vinden op internet maar ik kon geen officiële bron vinden. De ene zegt dat het een misdrijf is om zonder rijbewijs te rijden, en de ander zegt dat dit een overtreding is.


Graag zou ik weten waaronder dit precies valt, dus:

- Is het een misdrijf (rijden zonder rijbewijs/rijbevoegdheid)?
of
- Is het een overtreding en valt dit onder het niet kunnen tonen van een (geldig) rijbewijs?


In het eerste geval keert de verzekeraar natuurlijk niet uit bij eventuele schade, maar keren ze wel uit in het tweede geval?


Graag met betrouwbare bron omdat er veel meningen over zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vraagt het rijbewijs aan bij je gemeente. Het is vervolgens de vraag, of de datum van het behalen van je rijbewijs op het rijbewijs vermeld wordt, of de aanmaakdatum. Dit wil nog wel eens verschillen. De gevolgen van het rijden terwijl je het rijbewijs nog niet hebt ontvangen, kan dus ook sterk verschillen. Van het rijden zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs, tot het lichtere niet kunnen tonen van het rijbewijs, terwijl je dit volgens het systeem wel al in het bezit bent. Komen we op de verzekering in geval je schade rijdt. In geval er een latere datum genoteerd wordt op je rijbewijs ( de aanmaakdatum), zul je aanspakelijk worden gesteld voor alle schade. Dit kan zeer grote gevolgen hebben. Komt op het rijbewijs wel de datum te staan van de dag waarop je examen hebt gedaan, dan ben je wel verzekerd. Daar het dus nog wel eens wil verschillen welke datum aan wordt gehouden is het advies, om niet te gaan rijden, totdat je daadwerkelijk in het bezit bent van het rijbewijs in creditcardvorm. Doe je dit niet dan loop je dus een risico!

Nee, je mag niet aan het verkeer deelnemen totdat je het rijbewijs hebt. Dat staat op de site van rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/waar-en-hoe-kan-ik-mijn-eerste-rijbewijs-aanvragen.html Toegevoegd na 25 minuten: Je bent strafbaar voor het rijden zonder rijbewijs en riskeert een boete. Als bestuurder van een motorvoertuig ben je namelijk verplicht je rijbewijs te laten zien zodra een politieagent daarom vraagt. Je moet altijd een origineel en geldig rijbewijs kunnen laten zien, een kopie is niet geldig. Rij je zonder rijbewijs met een motorvoertuig, dan loop je de kans dat jouw verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt. Voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs geldt een boetebedrag van € 90.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ri...
https://www.om.nl/onderwerpen/boetebase/?b...

Als je geslaagd bent voor je rijbewijs ben je rij-bevoegd. Als je dan gaat rijden zonder je rijbewijs te kunnen tonen is dat een overtreding. Een misdrijf is het als je gaat rijden terwijl je onbevoegd bent om te rijden (nog niet geslaagd of ingenomen rijbewijs).

Artikel 107 lid 1 Wegenverkeerswet luidt: 'Aan de bestuurder van een motorrijtuig op de weg dient door de daartoe bevoegde autoriteit een rijbewijs te zijn afgegeven voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe dat motorrijtuig behoort.' Het is dus niet genoeg om geslaagd te zijn -er moet een rijbewijs afgegeven zijn door de 'daartoe bevoegde autoriteit' = de gemeente. Uit artikel 177+178 Wegenverkeerswet blijft dat dit een overtreding is.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100