Klopt het dat als je een groene golf hebt en je rijdt de dubbele snelheid dat je dan ook altijd groen licht hebt?

Met groene golf bedoel ik stoplichten die zo staan afgesteld dat wanneer je bv 50 KM/h rijdt je dan altijd groen licht hebt. De theorie is dat als je exact 100 KM/h zou rijden, je ook altijd groen licht hebt. Graag onderbouwen met een rekenvoorbeeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hoeft niet, je weet immers niet hoe vaak die groene golf wordt geactiveerd. Staat het licht een kwartier op rood, om vervolgens een groene golf te starten, heb je er niets aan om 100 te rijden.

Nee. Stel er zijn 2 stoplichten. Je staat stil bij het eerste stoplicht. Dan wordt het opeens groen. Je begint te rijden met 100 km/h. Dit betekent vervolgens dat je te vroeg bij het tweede stoplicht bent, want dit springt normaliter pas op groen als jij in de buurt komt (berekent op een snelheid van 50 km/h). Het is niet zo bij een groene golf dat alle lichten in een keer op groen gaan. Dan zouden mensen langer moeten wachten dan normaal nodig is.

Bij deze vraag ga je er van uit dat als je 2x zo hard gaat, de lichten eigenlijk ook 2x zo vaak op groen zouden staan dan nodig was geweest voor die 50 km/uur. Dat is dus niet het geval. Een rekenvoobeeld: Stel je hebt 3 stoplichten met tussen ieder 2 km. Het eerste stoplicht gaat op groen, en het tweede moet dan 2/50 * 60 minuten later ook op groen gaan. Alsl je dus met 100 km/u rijdt ben je na 2/100*60 bij het tweede stoplicht en dan staat het dus nog op rood. Wellicht dat je met een hele hoge snelheid ook meerdere stoplichten kan halen maar dat hangt weer af van hoe lang de lichten op groen staan. En dan vraag je je misschien af hoe zit het dan als je het dan omdraait: stel de weg is afgesteld op een groene golf bij 50 km/uur, wat gebeurt er als je 25 km/uur rijdt? Ook hierbij hangt het af van hoe lang de lichten op groen staan. Het gaat dus om de verhouding tussen tijd dat het licht op groen staat en op rood staat en de afstand tussen de stoplichten.

Weet ik niet, ik heb geen groene golf, maar zwarte Citroën helaas...

Ja, natuurlijk, daar is het toch een groene golf voor

Het hangt volgens mij af van de afstand tussen de stoplichten. Bij bepaalde (grote!) afstanden is 't wel mogelijk (rekenkundig komt 't dan toevallig net zo uit dat 100km/h ook kan). Maar in Nederland hebben we nergens zulke grote afstanden tussen de stoplichten waar een groene golf is aangelegd. (Misschien dat ik later nog even een rekenvoorbeeld toevoeg als reactie op deze vraag.)

Nee, er is maar éen eigenfrequentie. Wel lagere harmonischen, natuurlijk. Dus halve of éenderde snelheid.

Nee. Het gaat alleen onder speciale omstandig heden. Zie onderste helft. Het reken voorbeeld is simpel. Dubbele snelheid houd in dat je in de helft van de tijd bij het andere stoplicht moet zijn. Echter de afstand tussen twee stoplichten moet dan ook twee maal zo lang zijn. Volg deze stelling maar.: De stop lichten staan namelijk zo afgesteld dat je met 50 km per uur bij het volgende stoplicht groen hebt. De stoplichten moeten minimaal voor de tweede maal op groen kunnen springen wil het nut hebben. Als je 50 km per uur rijd pak je de tweede. Als je 100 km puur uur rijd pak je de eerste.