Wanner moet je van versnelling veranderen bij de toerenteller?

Als ik de airco open heb bij de auto heb ik het moeilijk met het schakelen van versnellingen omdat ik de motor niet hoor, bij welke toerenteller getal moet je welk versnelling gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb geleerd om met 3000 toeren te schakelen, tegenwoordig wordt 2000 aangehouden dacht ik. Het maakt niet uit in welke versnelling je zit. Toegevoegd na 1 minuut: Als je op een lager toerental schakelt rij je zuiniger. Toegevoegd na 3 minuten: Je kan het natuurlijk ook anders aanpakken: Zet je airco uit, schakel op gehoor, en kijk eens op welk toerental je dan zit.

Als je opschakelt (dus naar een hogere versnelling) dan zou je aan kunnen houden: op de helft van het maximale toerental, en terugschakelen wanneer het toerental daalt onder een kwart van dat maximum. Als je haast hebt en lekker wilt opschieten, dan kun je beter doortrekken tot driekwart van het maximum (met een verder ingedrukt gaspedaal!), en terugschakelen kun je dan ook al bij bijvoorbeeld éénderde van het maximum doen (tenminste, als je daarna ook weer kunt gaan versnellen, anders kun je prima met een laag toerental blijven voortrollen. Bij een diesel zou ik echter wat lagere toerentallen aanhouden. Dus als je haast hebt, de toerentallen als van een benzinewagen gebruiken, en als je rustig en zuinig wilt rijden, pakweg tweederde van die getallen. Dit zijn heel globale richtwaarden. Je kunt de geschikte toerentallen (die bij jouw temperament en jouw auto passen) zelf vinden door op een dag dat je de airco niet aan hebt eens goed op te letten wat de toerenteller aangeeft nét voordat je wilt gaan schakelen. Een verwante vraag is eerder eens gesteld, maar die spitste zich toe op zuinig rijden: http://www.goeievraag.nl/vraag/vervoer/autos/banden/toeren-schakelen.198480 De dáár genoemde bronnen zijn dan denk ik ook daarop gericht.

Geef even gas. Trekt je auto op? Dan zit je niet in een te hoge versnelling. Gebeurt er niets of gaat de versnelling wel érg traag? Schakel dan terug.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100