Mag ik afrijden met equasym (Methylfenidaat)?

Ik ga over een paar weken al afrijden, alles is al aangevraagd.

Nou weet ik niet of het slim is om nu nog aan te geven dat ik medicijnen slik. Maar als ik het niet aangeef, kan het mij problemen opleveren met verzekering.

Toegevoegd na 4 minuten:
Ik rij af voor een normaal autorijbewijs.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of u mag autorijden, is niet alleen afhankelijk van het medicijn maar ook van uw aandoening. Bij gebruik voor narcolepsie mag u absoluut niet autorijden. Deze aandoening vermindert uw rijvaardigheid erg. Overleg eerst met uw huisarts. Voor het rijbewijs moet u niet alleen slagen voor het rijexamen, maar ook voldoen aan de eisen voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. U moet eerst een eigen verklaring invullen. Als u één of meer vragen op de Eigen verklaring met ‘ja’ beantwoordt, is onderzoek door een arts nodig. Deze arts moet dan een aantekening op de Eigen verklaring zetten. Als het CBR de complete Eigen verklaring heeft ontvangen (dat wil zeggen het deel met uw antwoorden en de informatie van de arts), dan zal de medisch adviseur van het CBR - op grond van de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000 - beoordelen of u geschikt bent voor het besturen van motorrijtuigen.

Voor zover ik weet zijn er geen eisen voor het afrijden en lessen aan de geschiktheid van de bestuurder. Zodra je het examen hebt gehaald en je zelf gaat rijden, moet je echter medisch gezien geschikt zijn om te rijden. Eén van de vragen op de Eigen Verklaring is deze: 9. Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, antipsychotische middelen of opwekmiddelen? Daar zul jij met "ja" op moeten antwoorden. Afhankelijk van de reden dat je het middel slikt en wie het heeft voorgeschreven (huisarts of specialist) zijn er mogelijk meer vragen waar je "ja" op invult. Denk bijvoorbeeld aan "3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?" Zodra je één van de vragen met "ja" beantwoordt, moet je behandelend arts het daarvoor bestemde gedeelte van je Eigen Verklaring invullen. Het CBR heeft zelf artsen die zullen beoordelen wat je behandelend arts aangeeft en als zij vinden dat specialistische beoordeling nodig is, krijg je hiervan bericht. Vaak mag dit niet je eigen specialist zijn, omdat het een door het CBR aangewezen arts moet zijn die precies weet aan welke eisen iemand van het CBR moet voldoen. Als je nu dus nog geen EV hebt ingevuld, kun je dat gewoon alsnog doen. Het kan dan zijn dat je daardoor je rijbewijs wat later hebt, omdat het even kan duren voordat alles rond is. Als je dat niet aangeeft, houd je bewust informatie achter. In Nederland is geen meldplicht voor tussentijdse wijzigingen in je gezondheidstoestand, maar liegen op je EV is gewoon fraude en dus strafbaar. Daarbij kan het inderdaad problemen opleveren met de verzekering. Als jij betrokken raakt bij een ongeval en het zou bekend worden dat je medicatie gebruikt die van invloed is op de rijvaardigheid, kan de tegenpartij proberen aan te tonen dat jij helemaal niet had mogen rijden. Hoewel dat scenario misschien vergezocht is (immers: hoe zou een ander dit kunnen weten?) zit je wel met en groot probleem als je niet alleen kunt aantonen dat je wel mocht rijden en ook nog eens zou blijken dat je gelogen hebt op je EV. Ik zou het risico er niet voor nemen. Veel categorische periodieke herkeuringen zijn inmiddels afgeschaft, dus waarschijnlijk hoef je hooguit één keer beoordeeld te worden om alles gewoon netjes geregeld te hebben. Kleine moeite, lijkt mij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100