Als de remmen van een auto niet werken, kan je dan toch stoppen door 'm in z'n achteruit te zetten ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, in de eerste plaats omdat dit bij de meeste (moderne) auto's niet kan, ten tweede omdat de gevolgen niet goed te overzien zijn. De kans is groot dat de hele versnellingsbak meteen naar de haaien is, en dan ben je je laatste middel om de auto onder controle te houden kwijt. En als het wel werkt, zullen waarschijnlijk direct de wielen blokkeren. Als dat gebeurt met een flinke snelheid, raak je in een oncontroleerbare slip. Als je voetrem én handrem het allebei niet doen en je hebt ruimte (stel bijvoorbeeld dat je op de snelweg zit, niet vlak voor een oprit), dan is de veiligste manier om de vluchtstrook op te sturen en daar te remmen op de motor door stap voor stap terug te schakelen. Als er geen vluchtstrook is, desnoods op de rechterbaan, om met aangepaste snelheid door te rijden tot de eerstvolgende vluchtweg. Uiteraard in beide gevallen met je waarschuwingslichten aan. Overigens is er in bergachtige landen op de snelweg vaak nog een extra oplossing: de 'run-away truck lane'. Zoals de naam al zegt, voornamelijk bedoeld voor vrachtwagens waarvan de bestuurder (bijvoorbeeld door oververhitte remmen) de controle kwijt is, maar ze zijn net zo bruikbaar voor een personenwagen. Dit zijn speciale 'afritten' die puur bedoeld zijn om een voertuig af te remmen. De ondergrond is extra ruw (vaak een dikke laag losse ruwe stenen), waardoor het voertuig snelheid verliest, en mocht je aan het eind van de strook (die een flink stuk doorloopt) nog niet helemaal stilstaan, rij je tegen een stootbalk op die voorkomt dat je alsnog de afgrond in rijdt. In sommige gevallen (vooral buiten de stad, maar bijvoorbeeld ook in de stad ald er een brede begroeide middenberm is) kun je ook de berm in sturen en de ruwere ondergrond gebruiken als hulpmiddel om af te remmen. Rij je in de stad met 70 op een rood licht af en kun je nergens heen en is het onmogelijk om zo snel te remmen op de motor? Hou de toeter ingedrukt (zet je waarschuwingslichten aan áls je daar nog tijd voor hebt), laat tegelijkertijd het gas los, en hoop op het wonder dat er niet net een afgeragde zwarte VW Golf met de radio op volume 100 aankomt waarvan de bestuurder denkt dat je een spelletje chicken speelt.

Waarschijnlijk zit er op de versnellingsbak een blokkering, die er voor zorgt, dat je hem helemaal niet in zijn achteruit kan zetten, op het moment dat je vooruit rijdt. Dit zal dus geen oplossing bieden. Toegevoegd na 36 seconden: De meeste versnellingsbakken hebben deze blokkering namelijk.

Dat gaat niet lukken, je kunt beter de motor uitzetten en zachtjes aan de handrem trekken in zo'n geval.

Als de remmen van je auto niet werken heb je de handrem nog. In zijn achteruit kost je een motorblok. En ik twijfel of het wel kan op snelheid.

In mijn auto kun je dat doen, en gaat dat wel werken, denk ik. Maar dat is een uitzondering.... (eigenaar van een auto met een Multitronic-bak)

nee, maar wel door terug te schakelen en op de motor af te remmen.

Je kan het altijd proberen, maar waarschijnlijk breken dan de tandjes in je versnellingsbak, deze zijn niet bestand tegen zoveel kracht. Ik zou eerder proberen de versnelling in de 1e te zetten en de handrem aan te trekken. Nooit uitzetten, want dan heb je ook nog eens kans dat je stuurslot erop gaat en dan kan je helemaal geen kant meer op. En je rembekrachtiger stopt, maar als je remmen het toch al niet deden had je daar toch al niks aan.

ik weet dat de auto af kan remmen, helaas uit ervaring, (ik werd namelijk door iemand die ineens helemaal doorsloeg "ontvoerd".Terwijl hij schreeuwde: ik maak je dood, ik steek je dood.). Hij had een automaat, ik heb keihard, steeds weer de auto in z'n achteruit gegooid en zo remde de wagen af en ben ik eruit gesprongen. Dat het niet goed was voor z'n auto, ja probleem voor hem, het leek me ook niet goed voor mij om te blijven zitten. Als je remmen het niet meer doen, dan denk je toch alleen maar aan overleven, denk ik, dan maakt het niet uit of je versnellingsbak er aan gaat. In geval van leven of dood.

terugschakelen is de beste optie. Zoek eventueel een lokatie die helpt te vertragen als je snelheid laag genoeg is, denk aan grasstroken ed. Handrem is af te raden, vaak worden de remkrachten niet helemaal gelijk overgebracht door de handrem waardoor er een hoger risico is op slippen.

de beste manier is om hem in de hoogste versnelling te zetten... (als je echt niks anders hebt om te remmen) Toegevoegd na 7 minuten: dat had n keer gehoord op discovery channel Toegevoegd na 7 minuten: Ben de `IK` vergeten dus ff opnieuw... Dat had IK een keer gehoord op Discovery Channel

Er gebeurt dan helemaal niks! Je auto rijdt gewoon door en je remt dus niet af, zoals de Mythbusters ook al aantoonden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100