Waarom is de maximale druk van een fietsband afhankelijk van de band en bij een autoband afhankelijk van de auto?

Bij een fietsband staat altijd een maximale druk die de band kan hebben. Dit is onafhankelijk van op welke fiets deze band zit.
Bij een auto staat de ideale bandendruk vermeld in het boekje of op je auto. Dit is dus onafhankelijk van het merk/type band.

Weet jij het antwoord?

/2500

ook bij een auto is de ideale druk afhankelijk van de bandenmaat en daarbij speelt het merk en type auto ook een rol, het onderstel van een auto wordt afgesteld op een bepaald type band en de daarbij behorende druk in dat type en maat band. Bij bandenmaat 195*55*15 bijvoorbeeld 2,5 Bar. Bij het plaatsen van een band met bijvoorbeeld185*95*14 dien je dan een druk aan te houden van 2,2 bar omdat het type band een andere demping heeft door de andere maat. Bij fietsen is dit niet het geval omdat deze in de stabiliteit van het onderstel geen andere eigenschappen hebben die van belang zijn voor het aanhouden van een andere bandenspanning. bij de wielrensporten zullen wel verschillende spanningen gebrukt kunnnen worden afhankelijk van doel en ondergrond waarop gefietst word.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100