Hoe groot is de kans dat er nog oude benzine in mijn auto zit?

Stel je koopt een auto in het jaar 2000, hoe groot is de kans dat je in 2010 nog benzine gebruikt wat je er in 2000 in hebt gegooid?

Je hebt in de tussentijd 130.000km gereden en je rijd 500km met een tank van 55l en we gaan er van uit dat je in deze tijd nooit stil bent komen te staan vanwege een lege tank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt helemaal af van de manier van tanken van de berijder. Als de tank telkens wordt hervuld als er nog 25 liter in zit, dan is het verhaal anders dan als de tank pas wordt hervuld als er nog maar 5 liter in zit. Want het verbruik is niet opgegeven: je rijdt 500 km en de tank is 55 liter groot. Als je telkens 50 liter tankt (je rijdt 1:10), dan is er nog 1,7*10^-271 liter in de tank van de eerste tankbeurt. als je telkens 25 liter tankt (je rijdt 1:20), is dat nog 3,6*10^-69 liter. In beide gevallen is dat maar een verrekt klein beetje...

Nihil - of een totaal verwaarloosbaar cijfer van 1 ppb( 1 per biljoen) verhouding

Die kans is onwaarschijnlijk. Na elke tankbeurt zal de "nieuwe" benzine zich doen vermengen met de oude. Na zoveel keer tanken is er geen spoor meer van de oude! Overigens, hetzelfde geldt voor winterdiesel!

Er moet nog wel een deel(tje) in zitten; 0,1^260 of iets dergelijks. Dat is moeilijk terug te vinden, een verdraaid klein beetje.

Dat zit er nog steeds in, misschien wel erg verdunt, tenzij de tank ondertussen vervangen is, of heel goed schoongemaakt. Het komt bijna nooit voor dat je echt 'droog' gaat rijden, echt droog wil zeggen dat al je leidingen en je carbs. of injectiehuis helemaal leeg zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100