is een auto verzekerd als de eigenaar is overleden? kun je een auto op je naam zetten zonder rijbewijs?

mijn vader is vorige week onverwachts overleden. binnen 5 weken moet de auto zijn overgeschreven op een andere naam. de auto staat te koop, maar tot op heden nog geen koper. als de auto binnen die 5 weken niet verkocht wordt, moet mijn moeder die dan op haar naam zetten? zij heeft geen rijbewijs, dus dat kan dan niet? ik heb wel een rijbewijs dus evt kan de auto wel op mijn naam, maar dan ben ik ook verantwoordelijk voor de belasting, toch? en dat is een probleem aangezien ik nog studeer en me geen autobelasting kan veroorloven.
is de auto nu verzekerd nu de eigenaar ( mijn vader) is overleden? de auto staat nu ongebruikt voor het huis, maar stel dat potentiele kopers een proefrit willen maken, is de auto dan verzekerd? of als de auto onverhoopt gestolen wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

De auto kan gewoon worden overgeschjreven naar je moeder ook al heeft ze geen rijbewijs. De auto staat nog steeds op de openbare weg en dient dus verzekerd te zijn en de wegenbelasting moet worden betaald. Je kan ook een vrijwaring aanvragen, maar dan kan je de auto weer moeilijk verkopen (proefrit). Als de premie gewoon wordt doorbetaald is er niks aan de hand. Je moeder mag er niet in rijden maar jij mag tot dat ie verkocht wordt, wel achter het stuur gaan zitten. Afhankelijk van hoe die verzekerd is, volgt bij diefstal gewoon de verzekeringspolis.

Je kunt de auto laten schorsen maar dan kun je hem lastiger verkopen omdat er geen proefrit in worden gemaakt. je hoeft hem dan niet meer te verzekeren. Je hebt geen rijbewijs nodig om een auto op je naam te laten zetten.

"Bij overschrijving van het kentekenbewijs bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf dat beschikt over de bevoegdheid TV, kunt u zich als particulier (natuurlijk persoon) alleen legitimeren met een geldig Nederlands rijbewijs. Bij overschrijving van het kentekenbewijs op het postkantoor kunt u zich als particulier (natuurlijk persoon) onder andere legitimeren met een origineel en geldig: Nederlands rijbewijs of Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart met een recent uittreksel (maximaal 3 maanden oud) van de gegevens uit de basisadministratie persoonsgegevens van uw gemeente (GBA). U kunt zich ook legitimeren met een aantal andere documenten. Een overzicht van deze documenten vindt u op de website van de RDW. Bij overschrijving op naam van een rechtspersoon (bedrijf of organisatie) moet u als tekenbevoegde of gemachtigde van dit bedrijf ook een (kopie) uittreksel uit het verenigingen-, stichtingen- of handelsregister van de Kamer van Koophandel overleggen. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en geen internetafschrift zijn. Bij het door u te gebruiken legitimatiebewijs hoeft u geen afschrift uit het GBA te overleggen. Een kentekenbewijs kan niet op naam van eenmanszaken, maatschappen en rederijen worden gezet." Je moeder kan dus de auto op haar naam laten zetten, mits ze de juiste documenten heeft (uittreksel).

Bronnen:
www.rijksoverheid.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100