Schade gemaakt met geleend voertuig, hoe werkt dat met de verzekering?

Ik heb een aanrijding gehad en schade gemaakt bij de auto waar ik in reed en de auto van iemand anders. Het voertuig waar ik in reed, is niet van mijzelf. Op het Europees schadeformulier hebben we de verzekeringsgegevens van de tegenpartij en van de eigenaar van het door mij geleende voertuig ingevuld.

Wordt de schade nu (ervan uitgaande dat ik schuld heb) geclaimd bij mijn eigen autoverzekering, of bij de verzekering van de eigenaar van het voertuig waar ik in reed?

Oftewel, is het correct dat op het schadeformulier de verzekeringsgegevens van de eigenaar van het voertuig staan waar ik in reed, of had ik mijn eigen verzekeringsgegevens moeten invullen? Ik wil namelijk niet dat degene waar ik de auto van leende in zijn no-claim wordt aangetast door mijn toedoen, dat moet gewoon via mijn eigen verzekering gaan.

Kan iemand hier wat licht op schijnen, want ik vind het best ingewikkeld...

Weet jij het antwoord?

/2500

het is heel vervelend voor de no claim maar de schade hoort bij het voertuig en dus bij de eigenaars zijn verzekering.

op het schade formulier moet je invullen van wie de auto is en wie de bestuurder is , dat wil dus zeggen dat de eigenaar de schade gaat verhalen op de tegen partij dus er is geen sprake van een verzekering van jou oid wel zou de eigenaar bij schuld aansprakelijk kunnen stellen

Volgens mij word de schaalde verhaald op de bestuurder,zou wat zijn zeg dat je je auto uitleent en degene die jou auto bestuurd een aanrijding krijgt en alsnog de no claim van de eigenaar word aangesproken. Iedereen is verzekerd.

Vergelijk het met schaderijden in een huurauto. Dan krijgt de huurmaatschappij een claim van de tegenpartij en vervolgens claimen ze de schade bij jou. Dus jouw vriend is zijn no-claim kwijt en als hij goed kan rekenen, zal hij bovenop het schadebedrag ook het no claimverlies moeten doorberekenen.

De schade is voor rekening van diegene van wie het motorrijtuig is, ongeacht wie er in rijdt (m.u.v. een gestolen voertuig). Dat wil ook zeggen dat dit ten koste gaat van zijn no-claim. Mogelijk heeft deze persoon zich verzekerd tegen een terug val. Dat wil zeggen dat als hij een schade per jaar rijdt dit niet ten koste gaat van zijn bonus malus trede (wel een vereiste om bij zijn huidige maatschappij te blijven). De schade wordt dus gewoon op zijn verzekering verhaald. Hier komt dus ook een terugval bij kijken. In sommige gevallen is het mogelijk de terugval wel te verhalen op je AVP (dus de schade niet maar de terugval wel). Dit is enkel maar in enkele gevallen mogelijk. De claim indienen en kijken of het geaccepteerd wordt is vrijwel kosteloos en zeker de moeite waard te proberen. Al is de kans van slagen niet te garanderen.

Zoals hierboven al vermeld geldt de verzekering voor de auto. De verzekering van de eigenaar betaalt, en zijn no-claim wordt verlaagd (tenzij hij een verzekering heeft met no-claim garantie). Maar stel nu dat je in je eigen auto had gereden. Dan was jouw no-claim verlaagd en had je de komende jaren ook extra moeten betalen. Dus als het een beetje netjes regelt kan je aanbieden om de extra kosten van de komende jaren te betalen. Is wel vervelend, maar met een eigen auto had je dat ook gemoeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100