Waarom duurt het in een diesel auto langer voordat de verwarming werkt dan bij een auto met benzine motor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een diesel-motorblok is meestal wat groter en zwaarder dan van een benzinemotor, het duurt dus wat langer voordat die grotere massa de bedrijfstemperatuur bereikt. Pas daarna opent de thermostaat en wordt het koelwater naar radiator en kachel geleid.

Het probleem (in feite een voordeel) is dat de moderne diesels een dusdanig hoog rendement hebben dat ze weinig warmteverlies hebben. Vroeger, en nu nog bij benzinewagens werd de verwarming verzekerd door water wat verwarmd werd door het warmteverlies van het motorblok. Dat is er nog steeds maar dus minder bij de moderne diesels.Daardoor duurt het veel langer om een klassieke verwarming "warm" te krijgen. Bij een duurdere versie is dan ook vaak een extra verwarmingsysteem te verkrijgen als optie. Dit is gewoon een kachel dewelke op dieselbrandstof draait. Vaak ook bij grote monovolumes of minibussen.

Ben bang dat er dan iets niet goed is in het verwarmingssysteem. Één van de Europese keuringseisen voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen is dat direct na het starten van de motor warmte van de motor naar de cabine geleid kan worden voor het ijsvrij houden van de ruiten. Dat het langer duurt voordat de cabine op een behaaglijke temperatuur is kan wel kloppen.

Zou in principe niets uit moeten maken. Zowel de diesel als de benzine motor hebben er allebei belang bij om zo snel mogelijk op bedrijfstemperatuur te komen, waarbij de kachel dan ook z'n maximale rendement geeft. Om dit te bereiken moet de thermostaat op de radiateur wel goed werken. Als deze niet goed kan sluiten, bijv. door vervuiling van de koelvloeistof of door een defect dan blijft de circulatie van het koelmiddel ook lopen als dit niet moet. De motor komt dan veel te langzaam of helemaal niet op temperatuur. Te weinig koelmiddel zorgt er ook voor dat de kachel niet goed werkt; er zit dan relatief veel lucht in de kachelleidingen waardoor deze niet warm kan worden. Andere oorzaken kunnen zijn: slippende V-snaar, de waterpomp wordt dan niet goed meegenomen; Lucht in het koelsysteem, dit gaat meestal in het kachelsysteem zitten waardoor de kachelcirculatie gebrekkig wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100