Kan de axiaal van de auto zomaar kapot gaan?

Ik heb totaal geen verstand van auto's.

Mijn maat is met 30KM tegen een stoep randje gekomen en toen een klapband gekregen.
Na 3 weken kwam die bij een garage en daar zijden ze dat de axiaal of de as of hoe het ook heet kapot was kan dat door dat stoeprandje zijn gekomen of is dat totale onzin?

Het is een Ford Ka van 2011

zoals ik al zij ik heb geen verstand van auto's, ik dacht dat het Engels word axle was.
Ik weet niet of het ook Nederlands is maar ik praat dus over het stuur dus als er totaal niks van klopt wat ik hier type dan laat het maar ff weten, dan vraag ik het nog een keertje na.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vermoedelijk bedoelt u de homokineet van de aandrijfas. Schade door een stoep te raken lijkt ons vergezocht maar nooit helemaal uit te sluiten. Daarentegen ook niet aan te tonen. Wat ons betreft pure pech!

Die kan zeer goed ontzet zijn (dus verbogen). Beste kan je als je v/d ANWB bent het daar ook even laten controleren voor de zekerheid. Zelf vertrouw ik garages niet echt..

Axiaal kan kloppen (google maar op "axiaal ford ka" en je ziet wat het is) Kan goed dat dat het is, het is iets van de wielophanging en die krijgt een flinke klap al je een staprand raakt, er was dan ook niet voor niks een klapband. 30 klinkt niet hard, maar ga er maar eens voor staan.. (niet doen hoor) Of het ook echt zo is? Weet je hoe duur het is? Waarschijnlijk niet de moeite voor een second opinion.

Ja dat is mogelijk. De gehele stuurinrichting en ophanging inclusief het wiel kunnen ontzet danwel kapot zijn. Niet alleen de snelheid maar ook de stand van de wielen ten opzichte van de stoeprand is medeverantwoordelijk van de mogelijke schade aan de auto.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100