wat is een kardan

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een Cardan ( met en C dus) is het differentieel (vroeger de achterbrug) van een voertuig dat dient om bijde wielen aangedreven te houden in het 'bochtenwerk'waarbij het wiel van de binnenste bocht minder omwentelingen maakt dan het wiel van de buitenste bocht. Toegevoegd na 16 minuten: Bedoelde beide natuurlijk.

Bronnen:
http://www.google.nl/search?q=differentiee...

Dit is wat ik erover kan vinden. Kardan is een internationale onderneming met activiteiten in vijf sectoren en richt zich voornamelijk op investeringen in markten met hoge groeimogelijkheden. Op dit moment vinden de Kardan activiteiten voornamelijk plaats in centraal en oost Europa. Kardan is actief in de volgende sectoren: vastgoed, financiële dienstverlening, infrastructuur, automotive en ICT/ Telecom. Het aandeel Kardan wordt verhandeld op de beurs van Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de Lokale markt-index Maar als dit niet is wat je bedoeld, dan zul je meer uitleg moeten geven.

Een cardan is een kruiskoppeling in een as die overbrenging van de draaiende beweging mogelijk maakt als twee assen niet geheel in elkaars verlengde liggen. Op de afbeelding een voorbeeld van een cardan-as. Toegevoegd na 2 dagen: Op de tweede afbeelding een cardan met 3 assen. De cardanische ophanging wordt o.a. gebruikt voor de ophanging van een kompas op een schip.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cardan

Algemeen Cardan is een scharnierende ophanging of bevestiging om een variabel verschil in positie of beweging te overbruggen. Voorbeelden: positie: de cardanische ophanging van een kompas of uurwerk (op een schip). beweging: de cardanas in een auto of motorfiets om beweging (aandrijving) over te brengen tussen assen in machanismen die niet in elkaars verlengde of niet parallel liggen.

Overbrenging van een beweging onder een hoek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100