Waarom is het rechts inhalen van een auto verboden?

Als je een auto rechts inhaald betekent dit immers dat de linksrijdende auto onnodig links aan het rijden is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iets dat ik mijzelf ook al vaak heb afgevraagd. De enige reden dat we niet rechts inhalen is dat het bij wet verboden is. Zou dit NIET zo zijn, dan zou rechts inhalen niet gevaarlijker zijn dan links inhalen; als je het maar met z'n allen afspreekt. Het grote voordeel zou zijn dat we dan veel minder zijdelingse verplaatsingen zouden zien, hetgeen een veel rustiger verkeersbeeld op levert en ook veel onnodige "gerem" zou voorkomen. Nu zie je veel gevaarlijke situaties ontstaan, met name op driebaans wegen waar men lekker "safe" in het midden blijft rijden. Je ziet geergerde mensen dan van rechts helemaal naar links schieten om zo'n "middenrijder" in te halen , waarna deze vaak weer helemaal naar rechts terug schiet. Wat mij betreft mogen ze rechts inhalen wettelijk invoeren!!

Omdat het gevaarlijk is. Toegevoegd na 1 uur: Ga eens, als je de kans krijgt, een dagje mee met KLPD of ambulance, dan kun je zien waarom rechts inhalen verboden is. En de redenering dat je je niet meer aan regel B hoeft te houden als iemand anders zich niet aan regel A houdt, is nogal absurd.

Men verwacht niet om rechts ingehaald te worden, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Omdat mensen links rijdend iemand hebben ingehaald meestal weer naar de rechter rijbaan gaan, omdat onnodig links rijden verboden is, en als je dan naar rechts terug invoegt en er zo'n wegcrimineel je rechts voorbij komt kun je wel raden waar je eindigt. In de vangrail of tussen andere auto's die bijv. van de oprit de snelweg op willen

Ha, die YvonneS; Rechts rijden is een gedragsregel, rechts inhalen bij wet verboden. Een overtreding van een verbod is makkelijker te handhaven dan het niet volgen van een gedragsregel.

Omdat we dat met zijn allen hebben afgesproken. Als je aan slechts een kant kan inhalen, wordt het verkeer veel overzichtelijker. Het argument dat de ander zich niet aan de regels houdt, is in ons land geen geldig argument om dat zelf ook maar tegen de regels in te gaan.

Omdat mensen die links blijven rijden of aso zijn of niet kunnen autorijden. In beide gevallen is de kans groot dat ze je niet opmerken als je ze rechts inhaalt.

Dat is bij wet verboden. Artikel 11 van het RVV: * Inhalen geschiedt links. * Bestuurders die links voorgesorteerd hebben en te kennen hebben gegeven dat zij naar links willen afslaan, worden rechts ingehaald. * Fietsers (en snorfietsers) dienen elkaar links in te halen, zij mogen andere bestuurders rechts inhalen. * Bestuurders die zich rechts van een blokmarkering bevinden mogen bestuurders die zich links van deze markering bevinden rechts inhalen. * Bestuurders mogen tram rechts inhalen. De toevoeging bij jouw vraag (als je een auto rechts inhaalt, betekent dit immers dat de links rijdende auto onnodig links aan het rijden is), slaat naar mijn mening nergens op: als iemand links rijdt terwijl hij of zij zich aan de snelheid houdt, ook al is links rijden niet noodzakelijk, dan betekent dat niet automatisch dat jij het recht hebt rechts in te halen. Erg kortzichtige, a-sociale, onvolwassen en onkundige conclusie.

Klopt, degene die links rijdt is ook fout. Maar wat als die persoon om wat voor reden dan ook bedenkt "hey, ik moet naar rechts!" en niet uitkijkt (hij moet afslaan, of hij merkt dat 'ie te lang linksrijdt, of hij schrikt ergens van, of hij is afgeleid -bellen!-, whatever) omdat hij niet verwacht dat er rechts iemand voorbij komt? Daarom wordt rechts inhalen harder bestraft dan onnodig links rijden: het is veel gevaarlijker! Rechts inhalen is verboden omdat je daarmee gevaar EN hinder veroorzaakt omdat de linksrijder naar rechts kan willen. Er zijn ook landen (zoals amerika) waar het "keep your lane" systeem wordt gebruikt, daar mag je rustig aan beide kanten inhalen, maar daar pakken ze je als je zonder reden van baan verandert. (Probleem is dat het natuurlijk soms niet in te schatten is of iemand een goede reden had.) Ons systeem heeft meerdere voordelen: 1) minder kans op opstoppingen, want problemen gebeuren vaker maar aan 1 kant 2) afslagen hoeven meestal alleen rechts te zitten en dan kan het afslaande verkeer alvast rechts gaan rijden en hoeft niet op het laatste moment meerdere rijstroken over, de voordelen daarvan lijken me duidelijk 3) de bestuurder hoeft niet na te denken over een rijstrookkeuze (je moet al genoeg signalen verwerken als bestuurder) 4) als er langzaam verkeer is (vrachtwagens) rijden die meestal rechts (vaak is dat overdag zelfs verplicht voor vrachtwagens, in de vorm van een inhaalverbod) en blijft er links ruimte over voor sneller verkeer Wellicht is er nog veel meer uitleg te geven maar die schiet mij verder niet te binnen... :)

Dat mag gewoonweg niet, omdat het in de meeste situaties gewoon weg 'voorkruipen' is. In de meeste situaties is de linkerauto niet onnodig links aan het rijden, maar wacht deze ook op een gepast moment om eraan voorbij te kunnen komen. Maar soms zijn er chauffeurs die niet goed opletten en wel eens aan het 'dromen' zijn tijdens de rit. In feite kan je deze gemakkelijk inhalen van rechts, maar het kan gevaarlijk zijn. Ze hebben je misschien niet gezien en gaan alsnog 'verder dromend' naar rechts. De kans is er dan dat er een aanrijding volgt..

Tja. Waarschijnlijk heeft het historische gronden. Vroeger had men geen rechter buitenspiegel en kon men zo slecht zien, of er verkeer rechts naast je reed. Als men dan ook nog rechts ingehaald wordt, kan men het helemaal slecht zien. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een rechterspiegel en zeker bij 3 rijstroken moet je bij rijstrookwissel naar rechts dubbel kijken of er niemand naast je zit of van de eerste naar de tweede rijstrook gaat. Je vraag past prima bij mijn stelregel: 'als je rechts ingehaald wordt, rij je te lang links'. Sommige mensen vergeten nogal eens dat rechts rijden verplicht is. Die gebakjes die dan links blijven hangen, kijken waarschijnlijk ook niet naar rechts als ze dan toch besluiten de rijstrook te wisselen. Om die gebakjes te beschermen is rechtsinhalen dus verboden. ;-) Ik zal niet zo snel rechts inhalen, maar als de gebakjes lekker op de linker baan blijven bakken, worden ze op den duur door mij ook rechts ingehaald (maar niet als een zigzaggende kamikaze piloot). Gelukkig gaat men hier (+49) toch meestal redelijk snel naar rechts en hoeft men ook niet overal op je teller te letten.

Omdat het zo is afgesproken. Dat men zich er niet aanhoud heeft te maken met de regels op zich. Iedere regels is pas nuttig als mensen zich eraan houden en juist ook doorbreken. Nu rechts inhalen word niet verwacht en de kans dat de links rijder naar rechts komt zonder jou te zien is vrij groot. Ook andere verkeer rekent er niet op. Links blijven rijden is verboden en levert irritaties op. Je hoeft ook geen new kids gezien te hebben om te beseffen welke risico's het irriteren van andere als gevolg kan hebben. Dus wees gewoon een heer in het verkeer en rij zoveel mogelijk rechts etc, Zit je dan achter een links rijder wees gewoon rustig en sim. Tis het risico niet waard.

De auto's op de weg zijn goed te vergelijken met deeltjes die door een buis stromen. Zie de Stromingsleer. Je kunt bij stroming waarnemen, dat de deeltjes middenin de buis het snelst bewegen. Op de snelweg is dat aan de linkerkant. Het wettelijk verbod op rechts inhalen, sluit dus mooi aan bij dit wetenschappelijk inzicht.

Als iemand de hele tijd links blijft rijden dan moet je hem gewoon 'dwingen' om opzij te gaan. Als hij/zij weet wat ie doet dan ziet hij je in zijn spiegel aankomen en gaat hij/zij vanzelf ruimte maken voor je. Dat is mijn ervaring. En anders claxoneren.

Als er geen linksrijders zijn dan zijn er ook geen rechtsinhalers. als er geen rechtsinhalers zijn dan zijn er nog STEEDS links rijders. Ik vind het verbieden van links rijders een hogere prioriteit hebben dan rechts inhalers aangezien hun de veroorzakers zijn. zeker op een 120 weg met 100 inhalen en links BLIJVEN rijden. Toegevoegd na 4 uur: hetzelfde geld voor: geen heler geen steler..

dat is omdat je moet als auto,s aan de rechter kant van de weg rijen en het si dan ook wel moelijk om een auto van recht in te halen

omdat we aan de linkerkant aan het stuur zitten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100