Heeft rechtdoorgaand verkeer voorrang op van rechtskomend afslaand verkeer?

Dit geldt alleen van afslaand verkeer, niet van rechtskomend rechtdoorgaand verkeer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Verkeer van rechts heeft voorang, ook als deze afslaat.

Zonder voorrangregels het volgende: Hij komt van rechts en heeft dus voorrang ongeacht of men links,rechtdoor of rechts gaat.

Dat ligt helemaal aan het feit of het een voorrangskruising is of een gelijkwaardige kruising is. Op een voorrangskruiding moet het verkeer van rechts wachten ( haaientanden op de weg) en op een gelijkkwaardige kruising gaat rechts voor.

Verkeer van rechts heeft voorrang, tenzij er haaientanden op de weg staan, of als het een uitritconstructie is; dat de weg rechts hoger ligt dan de weg waar jij op rijdt.

Volgens mij haal je twee verschillende regels door elkaar. "Rechtdoorgaand verkeer gaat voor afslaand verkeer" is de oude "rechtdoor op dezelfde weg gaat voor"-regel. Als twee verkeersdeelnemers op dezelfde weg rijden (of lopen) en de ene slaat af en de ander blijft op dezelfde weg rechtdoor gaan, dan heeft degene die rechtdoorgaat voorrang. De andere regel is "verkeer van rechts heeft voorrang" Dit geldt overigens niet voor voetgangers, in tegenstelling tot de andere regel. In een situatie kunnen deze twee regels nooit tegelijk gelden, omdat bij de eerste regel het verkeer op dezelfde weg zit, en bij de tweede regel juist niet.

Bestuurders van rechts hebben het recht van doorgaan. (muv als ze een voorrangsweg/splitsing naderen) Bestuurders die op dezelfde weg afslaan dienen de overige weggebruikers voorrang te verlenen die rechtdoor gaan. Men dient een tegemoetkomende tram die af wil slaan voorrang te verlenen. Het is nuttig om zich te verdiepen in de begrippen verkeer, bestuurders en weggebruikers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100