Verborgen gebreken

In augustus heb ik een Dodge Ram Van 2.5i gekocht van een particulier. Al erg snel bleek er een groot olielek te zitten onder de motor. Dit is geconstateerd door de dealer waar ik enkele dingen wilde laten controleren. Respectievelijk de carterpan pakking, de kop pakking en de krukas keerring zijn inmiddels vervangen en ik stel de vorige eigenaar hiervoor aansprakelijk. Volgens 2 getuige deskundige is het volstrekt ongeloofwaardig dat de vorige eigenaar hier nooit wat van gemerkt heeft.

Wat zijn mijn kansen als ik dit laat voorkomen bij de rechtbank?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In tegenstelling tot mijn voorgangers: Je zegt "al snel bleek". Of het nu inmiddels 2009 is maakt niet zoveel uit (de termijn waarbinnen je deze vordering kunt instellen is 2 jaar), waar het om gaat is wat je met "snel" bedoeld, en of je dat tijdstip ook "objectief toetsbaar" kunt bewijzen (oftewel, als de garage 2 dagen na de koop het heeft vastgesteld en daarover in rechte wil verklaren). Wel gezegd moet worden is dat omstandigheden van belang zijn, bijv. de betaalde prijs (stel 50% van een vergelijkbare auto, dan had je het kunnen bedenken). Je onderzoeksplicht kan ik weinig over zeggen, want je zegt niets over (bijv.) de geldigheid van de APK of andere rapporten die de verkoper je overhandigd heeft (dat kan de onderzoeksplicht zomaar vernietigen namelijk: dan ben je gewoon misleid). Wat ik dus zeg: het hangt sterk af van de casus!

neem aan agus 2008 dan ben ik bang dat je er niks aan kan doen. het is al 7 maanden geleden en dan zal de tegenpartij wel zeggen van de auto was goed toen ik het verkochte als het binnen een week was gebeurd dan had je alle recht om de schade terug te vorderen

Geen, bij particuliere koop heb je geen poot om op te staan. Het is onmoglijk aan te tonen dat de verkoper dit gebrek heeft geweten. Bovendien heb je onderzoeks plicht.

Zoals hierboven gezegd heb je bij particuliere koop weinig kans van slagen. Persoonlijk vind ik het een gevalletje eigen schuld dikke bult. Als jij het bij de koop niet opgemerkt hebt, waarom de eigenaar tijdens het rijden wel? Genoeg mensen die de motorkap nooit omhoog hebben gehad...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100