Word er veel gestolen in de metro van Barcelona?

Ik heb gehoord dat er in de metro van Barcelona soms veel gestolen word, klopt dat? En waar moet ik dan op letten, en wat kan ik er aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is zo. Ik ben in de mei-vakantie naar Barcelona geweest en we werden hier vaak en van alle kanten voor gewaarschuwd. Op drukke momenten wordt het soms zelfs omgeroepen (in het Catelaans) op de metro-stations als er weer een of meerder groepen 'zakkenrollers/tasjesdieven' actief zijn. Er wordt afgeraden om een rugzak te dragen. Ook op terasjes e.d. waarschuwt de over je dat je je tas op schoot moet houden en niet naast je stoel moet zetten. Een aantal tips: Let extra goed op je tas en portemonnee. Laat je niet afleiden door iemand die je bijvoorbeeld wil wijsmaken dat je een vlek op je kleren hebt. Zijn maat probeert je ondertussen som te beroven. Verzeker je goed. Zie ook : http://www.oh-barcelona.com/nl/blog/2010/reisgids/informatie/veiligheid-barcelona-186 Pas gewoon heel goed op je spullen en laat je niet verleiden tot spelletjes of afleiden met andere trucs. Verder is het een fantastische stad. Il wens je er veel plezier toe.

Niet veel meer als op andere stations waar dan ook ter wereld. Gewoon oppassen op zigeuners en in het vooral zigeunerkinderen. Hoe kleiner ze zijn, hoe gevaarlijker. Gewoon niemand in je buurt laten komen en je bent overal veilig.

De truuc waar wij voor gewaarschuwd werden: iemand morst iets over je kleren, met veel bombarie wordt je schoongemaakt, en intussen worden je zakken gerold. Nog een andere: ze laten je een brief lezen, die brief belemmert intussen het zicht op wat anderen doen, dus ook je zakken gerold. En ze zijn inventief dus er zijn vast al wel meer truucs verzonnen Dus als je met meer personen bent, let op jezelf maar ook op elkaar, zoals op iedere plaats waar veel mensen zijn. Dus niet alleen in de metro, ook op de markt en andere drukke plaatsen. Maar Barcelona is wel leuk

Dat klopt. De metro in Barcelona is veel onveiliger dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Geen waardevolle spullen in (rug)zakken en tassen, geen gouden sieraden om, geen portemonnees zichtbaar etc. Verder is het erg moeilijk een groepje dieven van je af te houden. Als je deze aanwijzingen opvolgt en goed oplet, zijn er vast wel betere doelwitten voor de rovers.

Er wordt sowieso veel gestolen in Barcelona, niet alleen in de metro. Als je aangifte gaat doen, staat er een hele rij met toeristen op het politiebureau, en je wordt behandeld als nummer, met de minimale procedure die je kunt gebruiken voor je verzekering. Dat zegt genoeg, lijkt me. Wat heel vaak gebruikt wordt, zijn trucs om je af te leiden. Een vlek op je kleding, een aanbod om je naar je hotel te brengen, als je met de auto bent signalen dat je een lekke band hebt of er iets anders mis is etc. etc. Vaak dus afleiding in de vorm van een vals aanbod om jou te helpen, maar let op: het wordt ook andersom gedaan, waarbij er een beroep gedaan wordt op jouw bereidheid een ánder te helpen. Wij waren helemaal voorbereid op de eerste truc (daar trappen wij wereldse mensen toch niet in) maar vielen met open ogen voor de tweede. In het park was er een kerel met een fiets met kapotte versnelling. Mijn man keek even mee, ik keek even hoe hij aan het helpen was, en mijn tas met álles erin was weg. Dus tip 1: denk niet dat je zo voorbereid bent dat het jou niet overkomt. Tip 2: als mensen je hulp aanbieden waar je niet om gevraagd hebt, niet aannemen, laat je niet afleiden. Tip 3: ook al gaat het tegen je natuur in, bied geen hulp aan als iemand vlak voor je neus opzichtig hulp nodig staat te hebben. Tip 4: als iemand iets voor je gezicht houdt (bijvoorbeeld een bordje of een brief) aarzel dan niet om het direct weg te slaan. Let intussen op je spullen. Tip 5: als je een tas bij je hebt, hou die dan altijd op je lichaam, zet hem niet neer. Tip 6: verdeel je waardevolle spullen. Ik was mijn paspoort, rijbewijs, bankpassen, zonnebril op sterkte, mobiel, PDA en geld allemaal kwijt omdat het allemaal in één tas zat. Niet handig dus. Tip 7: minimaliseer sowieso het aantal waardevolle spullen dat je bij je hebt. Het is een stuk relaxter om door een geweldige stad als Barcelona heen te lopen als je je niet constant druk hoeft te maken of je van alles bestolen wordt.

Het is ons ook overkomen in de metro van Barcelona. Twee dieven voerden een toneelstukje op. De één liet expres een pakje sigaretten vallen op de roltrap en het leek alsof hij het niet makkelijk kon pakken, ondertussen de weg blokkerend voor ons om verder te lopen. De ander heeft in deze consternatie de portemonnee met geld en paspoort van mijn vriendin gestolen. We realiseerden ons pas veel later wat er gebeurd was. Draag je geld en paspoort op je lichaam. Kijk erg goed uit met tassen/rugzakken waar de rits makkelijk te openen is. Laat je niet afleiden. 2 Mannen werken vaak samen, wees daar dus alert op.

Bronnen:
Eigen ervaring in 1998

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100