Heeft een staatshoofd ook een visa nodig om te reizen?

Naar sommige (ei)landen kun je alleen heen als je daar een visa voor hebt aangevraagd. Maar geldt dit ook voor staatshoofden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als een staatshoofd uitgenodigd is tot een bezoek aan een ander land dan wordt al automatisch voldaan aan de visum vereisten voor het bezoekende staatshoofd en diens gevolg. Het uitnodigende land zal niet de blamage willen laden dat een bezoekend staatshoofd en diens gevolg aan de landsgrenzen wordt tegengehouden vanwege ontbrekende visa. Als een staatshoofd op eigen initiatief een ander land wil bezoeken dat een visumplicht hanteert dan zal het bezoekende staatshoofd ook gewoon een visum moeten aanvragen voor hem/haar en gevolg. Dat zal in de meeste gevallen ook gewoon afgegeven worden, al is het maar om de betrekkingen in stand te houden.

Formeel wel ! Maar als Obama hier komt wordt dat goed geregeld . Een kleine 10 jaar terug zou hier een Indonesisch president op visite komen en ja na wat kamer vragen en getreuzel met VISA maar vooral een vraag om berechting en Nederland die net telangzaam was met het regelen van immuniteit . Heeft deze meneer er van afgezien . Het geval Bouterse is juist lastig omdat hij zeg staatshoofd is . Dan kan hij zeg gerust Brazilië bezoeken ( zo als zo 8 jaar terug) zonder dat Brazilië hem aan de USA of Nederland uitlevert . Formeel dus ja ! Soms bezoekt een staatshoofd ons land niet officieel ( vaak de in het verleden de koning en z'n vrouw Noor uit Jordanië ) en ja als het konings huis iemand uitnodigt dan hoeven ze hun paspoort ook niet te laten zien . Er bestaat ook nog zo iets als een diplomatiek paspoort . Alle staatshoofden hebben die natuurlijk ook want je weet nooit of een vliegtuig een tussen landing moet maken .in een land waar je niet bent uitgenodigd . Er bestaat ook zo iets als politiek asiel . Dus ex staatshoofden die in een land worden toegelaten . ( in Nederland de keizer uit Duitsland na de eerste wereld oorlog ) in Frankrijk nu nog vaak ex dictators uit Afrika een dikke portemonnee is dan wel vaak gewenst . Khomeini mocht ook jaren in Frankrijk wonen voor de revolutie .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100