Waarom krijg ik geen stempel als ik in Europa vlieg?

Ik heb een paspoort, rijbewijs en ID kaart. Als ik reis neem ik altijd mijn paspoort mee maar in Europa krijg ik nooit een stempel. Wanneer ik dus wil aantonen waar ik welke periode was moet ik voor Europese reizen helemaal mijn e-ticket uitprinten/zoeken. Ik wil gewoon mijn hele reisgeschiedenis in mijn paspoort 1 document lekker overzichtelijk. Waarom kan dit niet? Buiten Europa krijg ik altijd gratis een stempel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een stempel van inreis en uitreis wordt alleen in het paspoort gezet als er visum verleend is voor een verblijf in een bepaald land dat een visumplicht hanteerd. Met het verdrag van Schengen (1992) is vrij verkeer van personen binnen het Schengen gebied (vrijwel heel Europa) toegestaan geworden. Daarbij zijn de Douane controles op personen uit de EU dus niet meer nodig en zelfs niet meer toegestaan behalve bij incidentele omstandigheden. Het gehele Schengen gebied is dus visum-vrij verklaard voor ieder EU ingezetene maar voor van buiten Europa komende personen geldt wel een visumplicht. Dat wil zeggen, dat eenmaal toegelaten personen van buiten de EU in een van de lidstaten, deze vrij kunnen bewegen en verblijven tussen de lidstaten maar met de maximum verblijfsgeldigheid van het verleende visum, meestal 90 dagen. Het verleende visum wordt als (datum)stempel in het paspoort van de inreizende gezet en bij verlaten van de EU bevestigd met een uitreisstempel. Overschrijding van de visumtermijn zonder geldige reden kan de buitenlandse reiziger in problemen brengen. Dus als Europeaan krijg je geen (visa) stempels meer in je paspoort. Zelfs niet als je naar landen reist binnen Europa (Zwitserland, Noorwegen, Engeland) die niet tot het Schengen-gebied horen. Je status wordt aan de grenzen wel gecontroleerd maar je krijgt geen stempel. In die landen gelden voor Europeanen versoepelde, aan Schengen gerelateerde verblijfsvoorwaarden.

Zo'n stempel is meestal (het bewijs van) een aan jou verleend visum. Voor reizen naar Europese landen heb je vrijwel nooit een visum nodig. Daarom krijg je geen stempel in je paspoort bij Europese reizen. Je zal dus een andere oplossing moeten vinden voor het probleem uit je vraag.

Als je er bij de douane om vraagt zul je die best krijgen maar de kans dat er een datum op staat is klein tenzij het een visum is natuurlijk En je zult dan ook een stempel in Nederland moeten halen om van tot aan te kunnen tonen

Overigens is het simpele antwoord: Omdat dat de betrokken landen dat niet nodig vinden, en dus zo kunnen besparen op kosten van tijd & stempelinkt.

De EU wordt als 1 land gezien douane-technisch. Dat is de reden dat je geen stempel krijgt. Je krijgt ook geen stempel als je van Groningen naar Brabant gaat reizen. Antwoord is dus omdat je douane- technisch het land niet uit gaat.

Niet helemaal waar, ik heb met mijn Nederlandse paspoort gewoon stempels gekregen bij het in- en uitgaan van landen als Bosnië, Montenegro, Servië, etc. Dus waar het wel/niet ontvangen van een stempel op is gebaseerd, is mij een raadsel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100