Hoelang is het vliegen voor vogels om naar hun overwinteringsplek te komen?

Hoelang vliegen trekvogels erover? Amerika, Azie, Zuid Europa? Vliegen ze alleen of in zwermen? Vliegen ze rechtstreeks, rusten ze om de zoveel tijd en hoelang?

Toegevoegd na 6 minuten:
Het gaat mij dus niet om een speciaal soort, maar noem eens een voorbeeld van een soort vogel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nou bijvoorbeeld de Noordse Stern die maakt kilometers.... Zij broeden in Groenland en andere Noordelijke poolstreken. In de trektijd vliegen ze zeker zo’n 30.000 km. Ze vliegen van de Noordpool naar de Zuidpool toe Bij de Noordse Stern is vooral de duisternis en de kou een reden om naar de Zuidpool toe te trekken. Op de Zuidpool is dan geen duisternis en het is de minder koud (Middernachtzon). Op de Noordpool is het dan de hele dag donker en het is de veel kouder. Je zou kunnen zeggen dat de Noordse Stern de zon achterna vliegt. Reislustig typje dus......

Onderstaande site is wel leuk, daar staat best wel veel info over 'soorten trekgedrag'. Teveel om hier op te zetten. En natuurlijk is de Noordse Stern wel 1 van de meest opmerkelijke, die trekt van de Noordpool helemaal naar de Zuidpool en legt daarbij 30.000 km af!! Toegevoegd na 2 minuten: De meeste vogelsoorten vliegen met behulp van hun eigen spierkracht. Door met hun vleugels op en neer te slaan, komen deze trekvogels in hun land van bestemming. Voor vogels die lange afstanden moeten afleggen kost dit veel energie. Een trekvogel moet veel eten om op een goed gewicht te komen. Tijdens het vliegen verliezen trekvogels veel lichaamsgewicht. Tijdens de lange vliegreis kan de maag zo’n 25% krimpen wanneer ze onderweg niet kunnen eten. Vaak komen ze uitgeput en sterk vermagerd in hun winterverblijf aan. Omdat hun maag sterk gekrompen is kunnen ze zich niet meteen weer volproppen met eten. Na een tijdje wordt de maag weer groter en kunnen ze weer normaal eten.

Bronnen:
http://members.home.nl/rjwesterhof/vogeltrek.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100