Kan je met een klein benzine auto met een 1.2 16v motor gewoon 300-400 kilometer gaan rijden of moet je eerst wat dingen checken of helemaal afzien ?

Weet jij het antwoord?

/2500

In elk geval de olie peilen is altijd verstandig. En de koelvloeistof checken. Als de motor nu probleemloos draait betekent het niet dat je gegarandeerd zonder problemen de eindstreep haalt. Je auto heeft meer slijtdelen die controle nodig hebben. Zoals de remmen, koppeling, schokbrekers, banden, deze worden meestal optisch gecontroleerd bij een service beurt. Maak je niet teveel ongerust de afstand in voor een auto niet echt groot. Weel als het continu 10% bergop zou zijn.

Ja, dat kan als de auto in goede staat verkeerd. Langen afstanden rijden lijkt slecht te zijn voor je gevoel, maar is in werkelijkheid goed voor de auto. Vooral bij oude auto's is dit goed. Alles komt dan een keer helemaal op bedrijfstemperatuur en kan zo een keer functioneren waarvoor het bedoeld/gemaakt is. Door telkens met een auto korte afstanden te rijden (3 minuten) komt de motor en alles wat erbij hoort niet op bedrijfstemperatuur waardoor bijvoorbeeld de motorolie niet zijn optimale werking heeft en dus de motor niet voldoende "smeert". Als je van te voren je olie pijlt en de hoeveelheid koelvloeistof nakijkt, heb je het belangrijkste al gedaan. Natuurlijk ook even de bandenspanning, lichten, ruitenwisvloeistof enz enz controleren ;) Zelfs een splinter nieuwe auto kan op een rit van 300-400 kilometer met stukken komen te staan, dus garantie op een reis zonder stukken heb je nooit ;)

Dat moet helemaal geen probleem zijn. Zelf kan je een hoop dingen simpel nalopen. Open de motorkap en kijk of je overmatige olielekkage ziet, bij een KOUDE motor kan je alle doppen onder de kap losmaken. Zo kan je de koelvloeistof controleren, de olie controleren, eventueel de olie van de stuurbekrachtiging bekijken en de remvloeistof controleren. Als je een vloeistof iets zou moeten aanvullen is dat geen probleem, als er weinig met de auto is gereden tussen 2 servicebeurten in dan moet je nadenken of je de auto toch niet even bij de garage aanbiedt voor een verdere controle. Bij een aantal auto's zal je zien dat er pijlstokken voor gebruikt kunnen worden. Als dit alles goed is en de bandenspanning is gecontroleerd dan zou ik zeggen GAAN. Het kan handig zijn om voor noodgevallen een klein flesje olie en koelvloeistof mee te nemen. In de link zie je bijvoorbeeld waar je nog meer op kan letten voordat je weggaat en kijk even wat je verplicht bij je moet hebben als je in het buitenland gaat rijden (reflectievest, EHBO ed)

Bronnen:
http://services.peugeot.nl/vakantiecheck/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100