Iets koeler tijdens het slapen op de boot, wie heeft goeie tips?

Komende zomer ga ik net als voorgaande jaren een week zeilen op een oude houten tweemaster. Ervaring heeft ondertussen geleerd dat het in de boot behoorlijk warm kan worden. Vooral in de kooi (die in een vrij compacte ruimte met meerder kooien ligt) kan het bloedheet zijn 's nachts.

Vanzelfsprekend de voor de hand liggende mogelijkheden al geprobeerd om het lekker af te laten koelen, zoals alle luiken e.d. tegen elkaar open te zetten, maar als het buiten overdag tegen de 30 graden is, kan je je een voorstelling maken hoe warm het in de kooi wordt en voor de hand liggende manieren om het wat af te laten koelen, weinig uit halen.

Electriciteit is in beperkte mate aanwezig, dus een ventilator op de vaste spanning aansluiten is in principe geen optie..

Weet iemand goeie manieren om het goed af te laten koelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zou aan de buitenkant van de kooi een zonwerend product of zonwerende platen kunnen aanbrengen zodat de warmte weerkaatst wordt. Net zoals bij zonwerende folie op ramen, begrijp je? Je hebt ook zonwerende verf (zie 2e link) Met één laag van die verf kan je 26% van de zonne-energie weren en met 2 lagen kan je 41% van de zonne-energie weren. (zie info technische fiche: 3e link) Uiteraard hangt hier een prijskaartje aan vast. Het is dus aan jou om de keuze te maken tussen zweten in de portemonnee of zweten in de kooi ;-) Succes ermee! Toegevoegd na 25 minuten: Vermist het dus niet jouw boor is dan lijkt het mij de moeite om verder te zoeken op het spoor van slaapzak met ingebouwd koelingssysteem of een mini-airco op batterijen. Ben je ook al eens navraag gaan doen op zeilfanaat forums? of In een winkel waar men toebehoren voor zeevaarders verkoopt? Vraag misschien ook eens na bij de maatschappij waar jij de boot huurt want jij bent vast niet de enige die hiermee te kampen hebt. Ik ben net zo benieuwd als jij om te lezen wie er nog met ludieke en haalbare oplossingen komt ;-)

Bronnen:
http://www.vdcglasfolie.be/
http://www.vdcglasfolie.be/index.php?page=...
http://www.vdcglasfolie.be/zonwerendeverf.jpg

Je kunt ook flessen water in het water laten afkoelen en dan deze afdrogen, in een kussensloop wikkelen en dan in je bed leggen. Als een soort koude kruik. Een andere methode is een waaier ophangen en heen en weer laten zwaaien (hier moet je creatief voor zijn, want ik ken de afmetingen niet). Bewegende lucht koelt af. Je kunt misschien de luiken 's avonds op een kier zetten, zodat je toch doorstroming hebt van lucht. Slaap onder een katoen laken, zo kan het zweet weg dat anders op je blijft plakken. Hier onder een site met o.a. een watergekoeld kussen. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar ik hoop dat het iets voor je is.

Bronnen:
http://www.sleepcool.nl/cool-slapen-c-27.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100