Kan ik wachten met het aanvragen van een identiteitskaart als ik nog een rijbewijs heb dat nog 10 jaar geldig is?

Ik heb een identiteitskaart die binnenkort verloopt, maar heb nog een auto rijbewijs waarmee ik me kan identificeren. Kan ik dan wachten met het aanschaffen van mijn nieuwe ID kaart totdat mijn rijbewijs moet worden vernieuwd?

En zou ik ook b.v. naar spanje kunnen rijden en me daar identificeren met mijn geldig rijbewijs?
B.V.D. voor jullie antwoorden

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Nederland kan dat wel, in de meeste situaties. Maar niet voor alle gelegenheden! Zie de bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/welk-identiteitsbewijs-mag-ik-gebruiken-in-welke-situatie.html Heeft u de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u zich identificeren met een geldig Nederlands paspoort, een geldige Nederlandse identiteitskaart, een geldig Nederlands rijbewijs of een geldig bromfietsrijbewijs (categorie AM). U mag zowel een paspoort als een identiteitskaart bezitten. Nee, voor het buitenland: je hebt een geldig reisdocument - identiteitsbewijs nodig. Toegevoegd na 4 minuten: Het paspoort en de identiteitskaart zijn zowel identiteitsbewijs als reisdocument. De Nederlandse reisdocumenten moeten vingerafdrukken in de chip bevatten om vervalsing en misbruik te voorkomen. Dit wordt een biometrisch paspoort genoemd. Voor Spanje heb je dus geen paspoort nodig, maar wel een geldig identiteitsbewijs.

Ja dit kan. Een rijbewijs is in Nederland en alleen in Nederland een geldig identiteitsbewijs. (Rijbewijs is alleen een rechtsgeldig identiteitsbewijs in het land waar je je rijbewijs hebt gehaald)

Een rijbewijs is een geldig legitimatie middel in Nederland. Helaas is dit geen reisproduct. Meestal keuren ze dit wel goed als je naar Spanje gaat met de auto. Maar ze hoeven dit niet te accepteren. Je mag hier dan ook niet met het vliegtuig mee reizen. Bovendien hebben sommige instanties (zoals je nieuwe werkgever bijvoorbeeld) graag een ID kaart en geen rijbewijs. De gegevens die hierop staan zijn namelijk beperkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100