Mijn paspoort verloopt binnenkort. Stel, ik ga voorlopig niet op reis. Mag ik dan ook mijn paspoort later verlengen? Zijn daar kosten aan verbonden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Is dat je enige geldig legitimatie bewijs? Ja dan moet je het binnen de kortste keren velengen!

Ja hoor, zo lang jij geen plannen hebt om binnenkort naar het buitenland te gaan, hoef je je paspoort echt niet direct te verlengen. Ik heb mijne destijds ook een maand of 4 laten liggen. Er komen geen extra kosten bij het verlengen van een paspoort als je paspoort al een tijdje ongeldig is. Het enige dat je betaald zijn en blijven de kosten voor het aanvragen van het nieuwe document (want dat is verlengen eigenlijk). Toegevoegd na 4 minuten: Ik ga er in dit antwoord dan dus eigenlijk vanuit dat je nog een ander legitimatiebewijs hebt, zoals een rijbewijs.

Je moet sowieso een geldig identiteitsbewijs hebben. Als je niets anders hebt dan je paspoort dan zou je een nieuw paspoort moeten kopen. Als je nog een ID-kaart hebt dan kan dat natuurlijk ook later. Een paspoort verlengen kan niet, je moet een nieuwe kopen. De prijs zal altijd hetzelfde zijn. Er zijn dus geen kosten aan verbonden.

Je moet ten alle tijden voorzien zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Als je naast je paspoort geen ID-kaart hebt ben je dus genoodzaakt je paspoort te laten verlengen, of een ID-kaart aan te schaffen. Dit kun je natuurlijk ook gewoon (nog) niet doen, maar dan heb je wel een probleem als je gecontroleerd wordt.

Een paspoort kan niet meer verlengd worden, dus een nieuw is nodig met de daaraan verbonden kosten

Tegenwoordig geldt een paspoort ook als legitimatie bij bedrijven, politie etc. en zijn wij verplicht een identiteitsbewijs bij ons te dragen. Als je geen rijbewijs hebt, zul je je paspoort moeten vernieuwen. Anders kun je ook even wachten tot je hem nodig hebt om te reizen. En ja dat kost helaas geld.

Mijn paspoort is al anderhalf jaar verlopen en ik ben ook niet van plan een nieuwe te nemen zolang mijn rijbewijs (ook een wettig legitimatie bewijs) geldig is. Ik hoop er op dat de regering toch af gaat zien van die vingerafdrukken in het paspoort, want ik vind dat gewoon inbreuk op mijn privacy.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100