Straling tijdens het mobiel bellen. Kun je het voelen? Kun je er overgevoelig voor zijn?

Na een lang telefoongesprek met een mobiele telefoon heb ik vaak langdurig hoofdpijn.

Hoe kan dat en is er iets tegen te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw hoofdpijn komt in ieder geval niet door je mobieltje. Als dat zou zijn, zou je bij vorige generaties mobieltjes eerder meer dan minder hoofdpijn moeten hebben gehad. Nieuwere generaties stralen namelijk minder vermogen uit dan die oudere dingen van vroeger. Verder zijn er vele proeven gedaan met de straling van mobieltjes. De langetermijneffecten staan nog steeds onder discussie, maar de kortetermijneffecten niet: als die er zouden zijn, zouden ze al heel lang duidelijk zijn gezien. Het lijkt mij veel waarschijnlijker dat het aan het geluid van je mobieltje ligt: welke toonhoogtes worden met welke sterkte weergegeven, zijn er hogere harmonischen in het spel, zulke dingen. Daar kun je hoofdpijn van krijgen. Ook de vorm van je mobieltje kan invloed hebben: een mobiel die minder lekker in de hand ligt, leidt tot steviger vasthouden, en onbewust misschien tot het spannen van de spieren in je nek. Ook dat kan hoofdpijn geven. Tenslotte is het natuurlijk mogelijk dat je nu andere gesprekken voert dan vroeger, of dat je nu in een luidere omgeving telefoneert, enzovoort. Je zou zelf kunnen testen of de hoeveelheid straling op jou van invloed is. Als je telefoneert op een plek met een heel goed bereik (veel streepjes), straalt het mobieltje heel weinig, omdat het weet dat de zendmast het toch wel kan ontvangen. Als je telefoneert op een plek met weinig bereik (weinig streepjes), straalt het mobieltje op maximaal vermogen, om de (kennelijk ver verwijderde) zendmast nog te kunnen bereiken. Voer dus eens een paar gesprekken op plekken met veel of juist weinig bereik, en kijk of dat iets met je doet.

Het langdurig je mobieltje tegen je oor houden kan hoofdpijn veroorzaken, zelfs het langdurig je arm hoog houden, kan pijn in je schouder veroorzaken, maar ook in je nek en hoofd.

Dit kan worden veroorzaakt doordat gedurende lange tijd een geluid rechtstreeks je oor ingaat. Niet iedereen kan daar evengoed tegen. Over de nadelige gevolgen van straling zijn de meningen nogal verdeeld.

Basisprincipe: een GSM is een zendapparaat, met een beperkte kracht van hoogfrequent straling. Het probleem kan zich stellen als de gebruiker bvb een beter contact maakt met de aarde (extreem voorbeeld: je staat met je voeten in het water, de differentiëel spanning tussen het uitgestraald vermogen en de aarde is dan optimaal.. goede verbinding natuurlijk..) // of ik stel het nog anders: ik ben aan het bellen met mij GSM in de wagen; mijn arm rust op de binnenkant van de deur v.d. wagen (dus metalen gedeelte direct eronder) wel, dan zal na enkele minuten bellen, mijn arm lichtjes pijn beginnen doen, omdat de HoogFrequent golven van de GSM zich via mijn arm naar de deur gaan propaganderen, en vandaar naar het totale koetswerk van de wagen voor verdere voortplanting in de ether. Dus, als je gevoelig bent voor GSM gebruik, en hoofdpijn krijgt bij langdurende gesprekken, dan is er maar éen mogelijkheid, en dat is de overdracht van het HoogFrequent van de GSM te verbreken naar het hoofd // bvb GSM appart leggen, en spreken met een 'hands-free' spraakverbinding // of in de wagen mogelijks werken met een buiten antenne (maar er is op de actuele portables geen connector meer aanwezig voor externe antenne-aansluiting) en de microfoon/hooraansluiting laten uitvoeren met bvb een fiber-optic verbinding. Dan zou je volledig afgesloten zijn van de HF-straling, en de nefaste invloed naar je hersenen. En een draadverbinding met een 'oortje'/microfoon aan het oor is ook al geen oplossing, de golven blijven komen via de metalen draadverbinding en geven dezelfde problemen! En nog ter overweging voor zij die er niet geloven in de problematiek van GSM's: onze hersenen communiceren tussen de cellen met enkele micro-volts. De indringende staling van een GSM toestel kan gerust enkele millivolts bedragen. D'as een heel pak, en kan voor ernstige problemen zorgen zonder de gebruikers het zelf wel beseffen !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100